Čedomir Jovanović: Srpski nacionalisti se hrane podrškom iz Rusije

Čedomir Jovanović srbijanski političar i predsjednik Liberalno-demokratske partije gostovao je u Centralnom Dnevniku na Face TV kod Senada Hadžifejzovića gdje je govorio o nedavnim izborima u Srbiji, Rusiji i njenom uticaju na Balkanu kao i Bosni i Hercegovini i aktuelnim temama.

Jovanović je prvo kazao da nikada nismo ličili više jedni na druge, misleći na izbore, na kojima nejgova stranka LDP nije ostvarila očekivani rezultat. 

– Nikad nismo ličili više jedni na druge, ne samo region već čitav svijet. Srbija je uradila nešto što je za mene neodgovorno, ali i ljudski, a to je kukavičluk. Na izborima je pobjedio Vučić to nije bilo sporno. Srbija je propustila priliku da bufe ozbiljna odgovorna i hrabra, govori Jovanović.

Na pitanje zašto se nas u BiH to tiče rekao je zato što Srbija nema hrabrosti.

– Niko ne može da dozvoli da 200km od Beograda, BiH obilježava živu lomaču. To je samo slika atmosfere i stanja u kojem se društvo nalazi. Vučić je odgovoran zato što sa Srbijom misli da može da uradi sve što govori, a što nije realno, rekao je Jovanović

Kosovo i BiH je što se tiče Rusije jedan paket, rekao je Lavrov, a to je prokomentarisao i Jovanović.

– Nije izvjesno ništa dobro, ako budemo posmatrači i statisti nećemo imati pravo da postavljamo pitanje ko nam je kriv, to je moglo ‘92, danas ne. Neću da budem ruska pješadija koja će rušiti Vučića, smatrao sam da trebam da ga štitim i to sam na svoj način radio. Rekao sam da bi bilo svima bolje da je rječnik kojim danas govori oduvijek govorio. Ne želim da od njega pravim jednog Šešelja. Problem je građanska scena koja ne postoji. Problem BiH je i Evropa, istako je Jovanović.

Lider LDP-a je upitao i koga u BiH predstavlja Dodik?

– Da se vrate pod skute majke Rusije. Vidio sam šta je Oslobođenje objavilo, šta se dešavalo u Srbiji i šta nam se sprema. Mi smo taoci nacionalizma sa idejom da se Beograd vrati na poziciji na kojoj je bio. Srpski nacionalisti se hrane podrškom iz Rusije, koju baš briga za nas, poručio je Jovanović i dodao:

– Na kome će da grade slobodnu Bosnu? Na Mostaru, Višegradu ili na Željki Komšiću kojeg linčuju? Zašto Dejton nije bio 1992., nego su nas pustili, upitao je Jovanović, piše Oslobođenje.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here