Česi isključili Huawei iz javnog natječaja

ČEŠKE porezne vlasti isključile su kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme Huawei iz javnog natječaja za uspostavu portala za porezne prijave nakon upozorenja agencije za kibernetičku sigurnost o mogućim rizicima, izvijestio je list Mlada Fronta Dnes.

Uprava za opće financijske poslove pri ministarstvu financija raspisala je natječaj za uspostavu portala za porezne prijave. Posao je vrijedan 500 milijuna čeških kruna (22 milijuna dolara).

Nakon upozorenja državne agencije za kibernetičku sigurnost da bi dodjela posla Huaweiju mogla predstavljati sigurnosnu prijetnju, uprava je odlučila izmijeniti uvjete natječaja, označivši portal kao ključnu državnu infrastrukturu.

Huawei se u posljednje vrijeme našao pod povećalom sigurnosnih agencija u mnogim zemljama zbog veza s kineskom vladom i tvrdnji da bi Peking mogao upotrijebiti njegovu tehnologiju za špijunažu. U Huaweiju opovrgavaju takve tvrdnje.

Bude li potvrđeno izvješće Mlade Fronte Dnes o isključenju kineske kompanije iz javnog natječaja, bit će to prvi takav slučaj u povijesti Češke.

Nopasaran/Index.hr

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here