Dačić izabran za novog predsednika Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su danas dosadašnjeg ministra spoljnih poslova i lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića za novog predsednika parlamenta, javlja Anadolu Agency (AA).

Poslanici su prozivkom glasali za Dačića, i to od 226 prisutnih poslanika za Dačića je glasalo 225, protiv je bio jedan narodni poslanik, odnosno samostalni poslanik Vladan Glišić, dok uzdržanih nije bilo.

Nakon toga, najstarija poslanica Smilja Tišma ustupila je predsedavanje sednicom Dačiću.

“Želim da se najiskrenije zahvalim svima koji su podržali moj izbor na visoku dužnost predsednika Skupštine Srbije. Želim da kažem i onima koji nisu glasali ili su bili protiv da je ovo Skupština svih građana i svih poslanika i da jedino što tražim od svih poslanika je da imamo toleranciju za razna politička mišljenja, sa željom da radimo u najboljem interesu svih naših građana”, rekao je Dačić u obraćanju tokom predsedavanja.

Prema njegovim rečima, za svakog političara najveća čast je biti na čelu najvećeg ustavotvornog tela, jer se vlast u parlamentu crpi iz narodne volje.

“Naš zadatak će biti da doprinesemo političkoj stabilnosti u Srbiji. Samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima koji je čekaju i moj zadatak u skladu sa tim jeste da pomognem da Skupština štiti svoju ulogu, intergritet i dostojanstvo i da na najbolji način ostvarujemo zakonodavnu vlast u našoj zemlji”, dodao je.

Dačić je naveo da novu funkciju tumači kao veliku čast, jer je predsednik Skupštine Srbije najviša funkcija koju je do sada obavljao.

“Trudiću se sa svima vama da ostvarimo mandat uspešno, pre svega, u interesu svih građana Srbije, a ne samo poslaničkih grupa koje su u parlamentu zastupljene”, rekao je.

Potom je na red došao izbor šest potpredsednika Parlamenta, te su izglasani Vladimir Orlić i Stefan Krkobabić iz Srpske napredne stranke (SNS), Radovan Tvrdišić iz Srpskog patriotskog saveza (SPAS), Marija Jevđić iz Socijalističke partije Srbije (SPS), Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Muamer Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja (SPP), piše Anadolu Agency.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here