Dačić o zločinu nad Srbima i o genocidu u Srebrenici

Ivica Dačić rekao je da su u 20. stoljeću pravljeni veći zločini nad Srbima od zločina u Srebrenici, a nisu označeni kao genocid

Na pitanje o genocidu u Srebrenici, tokom predavanja za studente i profesore Diplomatske akademije iz Beča, Dačić je rekao da su u historiji “činjeni mnogo veći zločini koji nisu proglašeni genocidom”.

“Između ostalog ubistvo više stotina hiljada Srba u Drugom svjetskom ratu u ustaškim logorima”,rekao je on i dodao da je “politizacija termina genocid” pokušaj da se Srbi učine genocidnim narodom. Ministar je konstatovao da kada neki narod vrši genocid, njegovih pripadnika na tim teritorijama ima više, a ne manje kao što Srba ima manje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu.

Kao najznačajnije spoljnopolitičke prioritete Srbije Dačić je naveo “očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, sa Kosovom i Metohijom kao njenim sastavnim dijelom uz sticanje punopravnog članstva u EU”.

On je kao ostale prioritete spoljne politike naveo i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, dobrosusjedske odnose, razvoj bilateralne saradnje sa vodećim akterima globalne političke scene i ostalim državama u svijetu i vojnu neutralnost.

Dačić je govorio i o pitanju Kosova navodeći da Srbija želi kompromis sa Prištinom, ali kompromis koji će uvažiti i srbijanske i albanske interese, na koji Priština nije spremna.

“Mi sa Albancima hoćemo dogovor, a ne njihove jednostrane akte”, rekao je on.

Osvrnuvši se na pitanje ulaska Srbije u Evropsku uniju, rekao je da to ne zavisi samo od Srbije već i od Unije koja je opterećena problemima, prije svega Bregzitom.

“Javno mnjenje u zemljama EU nije previše raspoloženo za proširenje, što se odražava i na mišljenje pojedinih država članica tako da će to zavisiti od same spremnosti same EU da vodi dalji put ka proširenju”, dodao je Dačić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here