Dodik ne želi u NATO

Admiral James Foggo, pozvao je Bosnu i Hercegovinu na približavanje Sjevernoatlantskom savezu, ali na sastanku u Sarajevu izaslanik Milorada Dodika opet se usprotivio ostvarenju tog cilja.

“Svima je u interesu sigurnost ove zemlje i ovih granica. Ne razumijem zašto netko ne želi biti član takve organizacije”, rekao je admiral Foggo nakon sastanka s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš (HDZ BiH) koja podupire NATO-ove integracije.

Pri tome je visoki američki časnik istaknuo da je svjestan da srpska strana u BiH ne podržava prihvaćanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) koji je ključan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO savezom.

“Vidio sam da je Republika Srpska promijenila mišljenje proteklih godina. U prethodnim godinama bili su za MAP, bili su i za NATO. Sada je na stolu pitanje Godišnjeg državnog programa koji treba reći kako žele izgledati Oružane snage.”

Za vrijeme odvojenog susreta s članovima BiH Predsjedništva Dragan Vuković, koji je predstavljao predsjedavajućeg te institucije i srpskog člana državnog vrha Milorada Dodika, istaknuo je da ‘on nije za aktiviranje MAP-a, a samim time ni za članstvo u NATO-u’.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, Dodik jedino podupire suradnju u okviru Individualnog programa partnerstva (IPP). Pri tome je Vuković istaknuo da je put prema punopravnom članstvu u EU prioritet i da je odvojen od NATO-ova puta BiH.

Dvojica članova BiH Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić istodobno su podržali  približavanje BiH NATO-u označivši da opstruiranje tog puta ‘ne vodi stabilnosti i sigurnosti BiH’.

Bez potpore srpske strane u BiH nije moguće donijeti odluku o približavanju NATO savezu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here