EU 1. jula otvara granice Srbiji i Crnoj Gori, BiH ispala iz igre

Srbija i Crna Gora jedine su države Zapadnog Balkana koje imaju šansu da im se naredne sedmice otvore granice Evropske unije.

Imena ovih država stoje na takozvanoj kompromisnoj listi, oko koje se do subote kasno popodne trebaju usaglasiti zemlje članice EU.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u listu zemalja koja je izrađena kasno u petak, 26. juna, nakon šestosatnog sastanka, petog po redu, na nivou ambasadora zemalja članica Evropske unije radi pronalaska zajedničkog stava o vanjskim granicama EU.

Na osvježenoj listi sada je manje od 20 država za koje bi EU mogla otvoriti granice od 1. jula, među koje su, iz regiona, samo Srbija i Crna Gora uspjele da uđu.

Bosna i Hercegovina, koja je bila na prethodnoj listi, ispala je iz igre, jer je ionako bila na granici u ispunjavanju ključnog kriterija.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Severne Makedonije i Kosova, nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj situacije sa pandemijom Covida-19 u ovim zemljama.

Prijestonice EU imaju rok do subote u 18 sati da se usagalase s listom i u tom slučaju bi se usvojile preporuke takozvanom pisanom procedurom.

Naime, glavni kriterij da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama jeste opadajuća stopa zaraženih koronavirusom.

U smjernicama Evropske komisije (EK) o otvaranju vanjskih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od prosjeka u EU. Stopa zaraze, prema ovim smjernicama, trebala bi biti maksimalno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Evropska komisija je 11. juna preporučila zemljama članicama da se od 1. jula ukinu restriktivne mjere putovanja za Zapadni Balkan, jer se smatralo da je u tim državama “epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU”.

Mjere su uvedene sredinom marta zbog izbijanja pandemije Covida-19. Tada je EU uvela restriktivne mjere i unutar evropskih granica. One su za teritoriju EU i Šengensku zonu ukinute 15. juna.

Međutim, od ukidanja restriktivnih mjera, u zemljama Zapadnog Balkana porastao je broj zaraženih i umrlih od Covida-19.

I ako se usvoje preporuke EK, one nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno da nastave sa provođenjem ili ukidanjem restriktivnih mjera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Također, svaka država EU ima suvereno pravo da indivudualno uvede ili ne dodatne preventivne mjere za građane koji, eventualno, dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice, piše Slobodna Bosna.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here