Haag traži izručenje Šešeljevih radikala

Sud UN-a za ratne zločine izdao je uhidbeni nalog i od pravosudnih vlasti u Srbiji traži da dvoje članova Srpske radikalne stranke (SRS), haškog osuđenika Vojislava Šešelja, izruči Den Haagu, javili su beogradski elektronički mediji pozivajući se na priopćenje Međunarodnog mehanizma za ratne zločine (MICT), sljednika haškog suda (ICTY).

Sud UN-a za ratne zločine je odbacio zahtjev da se suđenje članovima SRS, Vjerici Radeti i Petru Jojiću preda pravosuđu Srbije zbog mogućeg utjecaja na svjedoke optužbe, priopćio je MICT.

Jojić i Radeta optuženi su za nepoštovanje suda jer su prijetili i pokušavali podmititi svjedoke u slučaju protiv vođe radikala Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom, a trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić je u međuvremenu preminuo.

Vjerica Radeta izjavila je danas novinarima u Skupštini Srbije da ona i njezin stranački kolega “neće dragovoljno otići” u Den Haag.

“Što će se dalje događati, kako će država Srbija reagirati, nije moj problem, ali ne mogu zamisliti da postoji netko tko bi bio u stanju grubo prekršiti Ustav i pravomoćno rješenje Višeg suda. To je pitanje za predstavnike vlasti”, rekla je ona, aludirajući na ranije stajalište Višeg suda da ne postoje pravni i ustavni uvjeti za izručenje.

Mehanizam, koji je sljednik ICTY-a, u obrazloženju odluke naveo je kako svjedoci protiv Radete i Jojića ne žele svoje osobne podatke objelodaniti pred sudom u Srbiji jer se boje za svoje živote.

Suci Mehanizma drže da bi tužiteljstvo imalo velike probleme oko dokazivanja optužnice pred srpskim pravosuđem, jer svjedoci nisu voljni pojaviti se pred sudom u Srbiji. 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here