Haradinaj: Nećemo dozvoliti formiranje zajednice nalik Republici Srpskoj

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je danas da Kosovo neće dati svoju teritoriju Srbiji, da neće dozvoliti formiranje Zajednice nalik Republici Srpskoj i istakao da Srbiji nudi povratak na kosovsko tržište, a da za uzvrat dobije priznanje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na obiljažavanju 22. godišnjice stradanja pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Zahira Pajazitija, Edmonda Hodže i Hakifa Zejnulahua, on je u Juniku govorio i o dijalogu sa Srbijom i taksi koju je Vlada Kosova uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Traže da se postigne sporazum Kosova i Srbije, to je i u interesu Kosova i to je dobro za nas. Mi smo od međunarodne zajednice tražili pomoć da okončamo ovu situaciju priznanjem. Ali međunarodni predstavnici su nas pitali ‘a šta ćete vi da date da vas prizna Srbija’“, rekao je Haradinaj.

“Ja sam im rekao da ‘imamo 20 hiljada žena koje su silovane, imamo 17 hiljada ubijenih civila, neki koji se još uvek nisu vratili, imamo razorenu ekonomiju – ponudili bi pomirenje, ne kažem da ćemo zaboraviti, ali ćemo se pomiriti”, dodao je kosovski premijer.

“Govorili su da to nije dovoljno. Da ne možemo sa tim da dobijemo priznanje. Tako su govorili i kad nisam bio premijer, i kada sam postao premijer. I onda su tražili šta treba da damo mi, kao na primjer da damo svoje teritorije, sjever gdje su nam rudnici, bogastvo. I rekli su dajte malo teritorije i priznat će vas, ili neku republiku unutar vaše republike, Zajednicu“, istakao je.

Shvatio sam, kako je rekao, “da je nemoguće dobiti priznanje, a da ne damo nešto, iako smo dali Ahtisarija iako smo dali prava manjinama“.

On je rekao da Kosovo nudi Srbiji svoje tržište, a da za uzvrat dobije priznanje.

“Kosovsko tržište vrijedi milijardu eura godišnje. Preko 500 hiljada je na osnovu papira, i isto toliko bez papira. Budžet Kosova je 2,3 milijarde eura, znači to nije mala stvar. Ukoliko žele da im vratimo naše tržište, u redu, kao u modernom svetu, dajemo vam kosovsko tržište, vi nama dajte priznanje. Ne vjerujem da pretjerujem ili da kvarim odnose sa nekim našim prijateljem“, rekao je Haradinaj.

Ukoliko Kosovo “otvori svoja vrata Srbiji” 120 dana, što je predložio predsjednik Skupštine, onda ne mora da se ponovo uvodi taksa, jer ona neće imati vrijednost budući da velika roba može da uđe na Kosovo u tom periodu, rekao je on.

“Bitno je da budemo iskreni sa našim prijateljima, sa Amerikom i Evropom, da im kažemo zašto sve ovo radimo. Kada smo bili mi u pitanju i kada smo se plašili od Specijalnog suda, pokušali smo da oborimo zakon u Skupštini, i ja sam isto to htio da uradim”, podsjetio je Haradinaj.

“Tada nas nije interesovalo kada su Amerikanci govorili da to znači nož u leđa. Tada nas nije interesovalo za prijateljstvo, a bili smo isti ljudi, Hašim, Kadri, Ramuš. Pet para nismo dali jer se radilo o nama i uopšte se nismo sekirali što ćemo ugroziti partnerstvo. A sada, kada je potrebno priznanje, neće da ugroze partnerstvo“, poručio je premijer Kosova.

Nopasaran/N1Info

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here