Objavljeni imovinski kartoni bh. zvaničnika

Odrebama člana 15.9 Izbornog zakona BiH propisano je da Centralna izborna komisija BiH omogućava da obrasci koji sadrže izjave o ukupnom imovinskom stanju izabranih zvaničnika budu dostupni javnosti.

Do danas su na web stranici bili dostupni podaci o imovinskom stanju izabranih zvaničnika na Općim izborima 2014. godine i izabranih načelnika/gradonačelnika na Lokalnim izborima 2016. godine.

Od danas su dostupni i podaci o imovinskom stanju izabranih zvaničnika na Općim izborima 2018. godine kao i izabranih vijećnika/odbornika na Lokalnim izborima 2016. godine.

Ovoj objavi podataka na web stranici Centralne izborne komisije BiH prethodio je posao unosa podataka, provjere unesenih podataka i generisanje podataka po nivoima vlasti.

Imajući u vidu kontinuirani proces prestanka/dodjele zamjenskih mandata, u narednom periodu će po prispjeću, podaci o imovinskom stanju izabranih zvaničnika biti ažurirani, navode i Centralne izborne komisije BiH i naglašavaju da nisu odgovorni za tačnost podataka sadržanih u obrascu o imovinskom stanju.

Tako se u ovim podacima navodi da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik imao prihode po raznim osnovama u iznosu od 241.074,07 KM. U podacima se navodi da Dodik na svoje ime ima imovinu vrijednu 2.143.043,58 KM, ali i rashode i druge obaveze u iznosu od 897.481,00 KM.

Kada je u pitanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, u podacima se navodi da je imao prihode po raznim osnovama u iznosu od 59.330,00 KM. Procijenjena vrijednost imovine na Komšićevo ime iznosi 140 hiljada KM, dok predsjedavajući Predsjedništva ima rashode i druge obaveze u iznosu od 119.100,00 KM.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović je po ovim podacima imao prihode od 74.203,32 KM, a imovina koja je upisana na njegovo ime procijenjena je na 319.257,37 KM. Međutim, u ovim podacima se navodi da Džaferović ima stanove u suvlasništvu sa suprugom, a da se navedena procijenjena vrijednost odnosi na cijele nekretnine. Džaferović prema ovim podacima nema rashoda i drugih obaveza.

U podacima o imovinskom stanju navodi se i imovina supružnika izabranih zvaničnika, piše Fokus.

Kompletne podatke izabranih zvaničnika možete pogledati na linku ispod:

https://www.izbori.ba/Default.aspx?CategoryID=954&Lang=3#399_e_P

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here