Iranu uvedene sankcije na željezo, bakar i aluminij

Donald Trump je odlučio potpisati odluku kojom se Iranu uvode sankcije na željezo, bakar i aluminij.

Trump je o odluci koja se podudara s prvom godišnjicom otkako je SAD odustao od nuklearnog sporazuma s Iranom kazao kako potpisuje odluku “o sankcijama na željezo, čelik i aluminij koji su najznačajniji prihodi Irana koji nemaju veze s naftom”. Američki predsjednik je kazao kako Iran nastavlja razvijati projektile te igra važnu ulogu u sukobima u regionu.

“Na koncu, odluka koju smo donijeli, iranski režim sve teže pronalazi fondove za finansiranje terorizma, ekonomija ulazi u neočekivanu depresiju, vlada čuva prihode i inflacija izlazi van kontrole”,smatra Trump.

Dodao je i kako je američka kampanja maksimalnog pritiska na Iran uspješna te za primjer uzeo odluke o novim sankcijama koje su donesene u posljednje vrijeme. 

Trumpova administracija je 8. maja 2018. saopćila da se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Nakon toga, SAD je uveo sankcije Teheranu koje su se odnosile na izvoz nafte, a u aprilu je Revolucionarnu gardu Irana proglasio terorističkom organizacijom. 

Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je da, ako interesi Irana u nuklearnom sporazumu ne budu zaštićeni, u roku od 60 dana njegova zemlja će povećati nivo obogaćenog urana.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here