Južnoafrička država formirala vladu sa 50 posto žena

“Prvi put u našoj historiji polovicu ministarskih funkcija zauzele su žene“, saopćio je Ramaphosa u televizijskom obraćanju naciji.

On je također, saopćio da je reducirao broj ministarstava sa dosadašnjih 38 na 28. Pojasnio je da je neke resore ujedinio kako bi napravio uštede u javnom sektoru, ali i uspostavio efikasniku i bolje koordiniranu administraciju.

“Svi Južnoafrikanci su svjesni velikih ekonomskih izazova sa kojima smo suočeni. Prioritet nove vlade će biti ekonomska revitalizacija zemlje i uspostava maksimalno opreznog trošenja javnog novca“, poručio je 66-godišni Ramaphosa koji je u subotu položio svečanu zakletvu i stupio na funkciju predsjednika Južnoafričke Republike.

On je u kabinet imenovao i veliki broj mladih osoba, a ponajviše je iznenadio time što je za ministricu javnih radova i infrastrukture imenovao Patriciju De Lille, čelnicu opozicione partije Dobro.

“Pri imenovanju novog kabineta sam u obzir uzimao više stvari, uključujući iskustvo, ustrajnost, sposobnost, kao i spolnu, starosnu i demografsko-regionalnu zastupljenost“, jazao je Ramaphosa.

Poznati borac protiv aparthejd Tito Mboweni ostao je na funkciji južnoafričkog ministra finansija, a Pravin Gordon je i dalje ministar javnog preduzetništva.

Mboweni i Gordon su i u dosadašnjoj vladi bili glasni zagovornici borbe protiv korupcije koja je na vrhu liste Ramaphosinih prioriteta.

Ramaphosa je zadržao Davida Mabuzu na funkciji potpredsjednika države, a nova šefica južnoafričke diplomacije je Naledi Pandor.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here