On je kako saznajemo sve do danas bio uvjeren da će Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu odbaciti navode iz optužbe i da će ga osloboditi

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić pred današnje izricanje presude tražio je da se ispovijedi kod pravoslavnog sveštenika.

Radovan Karadžić tražio je par dana pred izricanje presude da razgovara sa sveštenikom Vojislavom Bilbijom.

On je kako saznajemo sve do danas bio uvjeren da će Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu odbaciti navode iz optužbe i da će ga osloboditi.

– Radovan je svih ovih dana bio vidno raspoložen. Šalio se i pjevao, svima je govorio kako će uskoro ići kući kao slobodan čovjek, međutim danas je vidno nervozan, kazao je izvor blizak advokatskom timu Radovana Karadžića.

Prema njegovim riječima najviše voli da priča sa Ratkom Mladićem i sveštenikom Vojislavom Bilbijom.

Pozvali smo oca Voju, ali on kao i svaki sveštenik nije mogao mnogo toga da kaže.

– Ne mogu o tome da pričam. Razgovarao sam sa Radovanom i mogu samo da potvrdim da je dobro i da vjeruje u pobjedu – rekao je kratko Bilbija, stariješina Roterdamske parohije Zapadno-evropske eparhije Srpske pravoslavne crkve, arhijerejski namjesnik za Holandiju.

Podsjetimo Karadžića je u martu 2016. godine sudsko vijeće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice – za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali je osuđen po ostalih 10 tačaka, među kojima je i za genocid u Srebrenici.

nopasaran/S.B.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here