Kozarac: Kolektivna dženaza za šest Prijedorčana ubijenih 1992. godine

Radi se o pet žrtava pronađenih na lokalitetu Korićanske stijene. Pronađeni su posmrtni ostaci Nihada Memića, Rifeta Hirkića, Mirsada Fazlića, Jasima Fazlića i Esada Garibovića. Šesta žrtva Enes Denić pronađen je na lokalitetu Jablanica - Prosara, kod Bosanske Gradiške.

Očekuje se obraćanje vrhovnog poglavara Islamske zajednice reisu-l-ulema Huseina ef. Kavazovića, a ovom događaju prisustvuju predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, poslanik Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS-a Senad Bratić, predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić te brojne druge zvanice.

Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava na šehidskom mezarju “Kamičani”.

Tužna povorka s tabutima sinoć je pristigla u Kamičane iz identifikacionog centra “Šejkovača” u Sanskom Mostu.

Šef Područnog ureda Instituta za traženje nestalih za Bosansku krajinu Mujo Begić naglasio je da se još traga za velikim brojem nevino ubijenih ljudi.

– Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, primarne i sekundarne, na području 10 općina i tri države – istaknuo je ranije Begić, piše Slobodna Bosna.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here