KRALJICA KOLINDA

Kraljica Hrvata, pa kraljica Bosne i Hercegovine, pa kraljica Balkana su titule koje je Kolinda Grabar Kitarović stekla u periodu dok je još nismo provalili. Sa svojim zadnjim nastupima i istupima pretendira na titulu kraljice gluposti koju još nije imala u svom portfelju. Njeni biseri su doveli do toga da se u kafanama više ne pričaju vicevi o plavušama, već je Kolinda lično glavni protagonist ovih anegdota. Takav je npr. vic: “Zašto Kolinda otvara jogurt odmah u samoposluzi?” i odgovor: “Zato što na jogurtu odozgo piše: ovdje otvoriti!” Neka mi oproste plavuše ali baš zbog ovakvih specijalnih primjeraka među vama, o svima se misli sa predrasudama.

Odvratni zakon ponude i potražnje, zakon tržišta, u koje se kunu kapitalističke zemlje, je doveo do toga, da neko, ko dobro šuta loptu, zarađuje godišnje više, nego 100 naših hirurga za 100 godina. U takvom bolesnom okruženju gdje se sve može kupiti, od vozačke do diplome analitičara za sve i svašta ili diplome gradonačelnika ili narodnog heroja, postala je prava enigma kako prepoznati da neko ima lažnu diplomu i kupljenu titulu. Javni nastupi ili bolje ispadi predsjednice KGK izazivaju sumnju u njeno zvanje i njeno obrazovanje. Gospođa je magistrirala na fakultetu političkih znanosti u Zagrebu sa temom: Američko- Sovjetski odnosi u periodu hladnog rata sa posebnim osvrtom na period 1981-89, za vrijeme vladavine Ronalda Regana. Nekoliko profesora sa FPZ-a su podnijeli kaznenu prijavu protiv gospođe KGK u kojoj tvrde da ona nije ispunila uslove da brani magistarski rad, jer nije prisustvovala ni predavanjima, a sam rad se sumnjiči da je plagijat. O tome je podrobno pisao Nacional, a javnosti još do dana današnjeg nije jasno, zašto se ništa nije poduzelo povodom te kaznene prijave. Naravno da ni ne treba pitati nadležno tužilaštvo, jer je odgovor unaprijed poznat: “…. da se zbog interesa istrage ne daju obaveštenja javnosti…” Ne preostaje ništa drugo nego, da se na osnovu predjsednicinih nastupa i izjava, dođe, logičkim prosuđivanjem, do saznanja o stepenu obrazovanja iste.

Prvo i prvo mora se voditi računa da osobe, sa zvanjem magistar političkih nauka i sa prijavljenom doktorskom disertacijom, trebaju svojim djelovanjem i nastupima pokazivati da zaslužuju titulu koju nose i da tako štite i dignitet i autoritet fakulteta koji im je to zvanje dao. Počećemo s pretpostavkom da nijedan fakultet na svijetu nema za cilj da zaglupljuje polaznike. U vezi s tim, kako onda tumačiti njenu, već 10 puta, javno izrečenu tvrdnju, da je rođena sa pogrešne strane željezne zavjese. Svi mi, pa i ja lično, koji smo rođeni u bivšoj SFRJ znamo da nismo bili pod Ruskom čizmom i nismo bili u Varšavskom paktu pa je logično pitanje koji to fakultet i koje to obrazovanje je nju naučilo ovakve gluposti. Da li je ona, u njenom magistarskim radu, o odnosima u hladnom ratu, svrstala SFRJ u Varšavski pakt? E ako je tako, kako je uspjela da odbrani taj magistarski? A ako stoji, u tom uradku, da SFRJ, kao nesvrstana zemlja, nije bila iza željezne zavjese, onda gospođa nije ni čitala čak ni svoj magistarski rad, pa postoji opravdana sumnja da joj ga je neko drugi sastavljao. Ona lično priznaje da je u doba postdiplomskog studija bila u Kanadi i da ga je tamo sastavljala.

Postoji istine radi i teorija da joj je rodni list falsifikat i da je stvarno možda žena rođena u Varšavskom paktu, negdje možda u Poljskoj ,a možda u Bugarskoj. Naime ona je vjerovatno mislila da je u Hrvatskoj kao u Americi, pa da ne može biti predsjednik onaj ko nije rođen u Hrvatskoj, herceg-bosni ili u novije vrijeme Irskoj. Zbog toga je možda kupljen rodni list sa mjestom rođenja u Hrvatskoj. Znači ova teorija mogla bi biti istinita, jer gospođa KGK uporno ponavlja da je rođena sa pogrešne strane Željezne zavjese. Moguće je i da je u doba svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji vrbovana od strane Putina pa je možda pogrešna strana Željeze zavjese, zapadna strana, a za nju je istočna postala poželjna.

Iz svega gore navedenog, a i zbog toga što me zabolila glava, od traženja logike u moru gluposti, zaključujem, da o nivou obrazovanja najbolje govori sljedeći istiniti vic: “Zašto Kolinda čita na krovu ?” “Zato što želi da bude visoko obrazovana!”

Jedan od dragulja, sada već doktorandice Kolinde, je: “Idemo uvesti tjedan Jugoslavije. Tu ću najviše ja profitirati, tako što ću sve vas, koji pišete i pričate protiv mene poslati na Goli otok.” Stvarno biser non plus ultra. Profit = poslati neistomišljenike na Goli otok. E pa gospođo, ima nas malo mnogo koji nismo vaši istomišljenici i zbog ove prijetnje, čak i meni lično, izazvali ste me da i ja mogu izbacivati takve bisere i lupetati na kvadrat. E, za mene bi lično bio profit kada bi, kao u onom vicu, nagovorili Vas lično, da se igrate skrivača i da se krijete sve dok vas ne pronađu. Učesnici bi se lako dogovorili da Vas ne pronađu narednih 20-30 godina . Tako bi Vam se ostvarili snovi da možete imati vremena na pretek za usavršavanje vašeg umilnog glasa, a pogotovo za uvježbavanje pjesama vašeg omiljenog Thompsona. Vjerovatno ga obožavate zbog njegove poznate pjesme koju je posvetio mesarima, tim humanim ljudima koji krvavo rade. Vjerovatno bi se našao i neki institut koji bi dodijelio nagradu učesnicima za igranje skrivača i za njihovo životno – društveno – korisno djelo.

Tragom vijesti da ste i sama nosioc nagrade nekakvog instituta za životno djelo, a kako pratim duže vrijeme Vaš rad i Vaša djela, a nisam mogao ni na Google-u, ni na Index-u, a ni na jednom portalu saznati o kakvom se to životnom dijelu radi, za objektivno informisanje javnosti sam pokušao istražiti šta ste to vi doprinijeli da bi bili nosilac ovakve nagrade. Pa evo dakle rezultata novinarskog istraživanja redakcije No pasaran:

  1. Demoniziranje Josipa Broza Tita i SFRJ, kao tamnice Hrvatskog naroda.
  2. Promidžba Tompsona i amaterskog pjevanja u cjelini.
  3. Demoniziranje antifašizma, a promidžba anti- antifašizma
  4. Promidžba tržišnog modela ekonomije koji omogućuje dvije ili više vrsta jogurta.
  5. Promidžba plave putovnice u odnosu na crvenu kao i zanimanja mesar.
  6. Promidžba popularnosti viceva o Vama lično.
  7. Promidžba nogometa a posebno prava žena da slobodno ulaze u sportske i muške svlačionice. Na kraju, Kraljice svih Hrvata, pošto ste u svom govoru ovu svoju nagradu za svoje životno djelo posvetili svojoj Hrvatskoj domovini, mi obični ljudi, Vam čestitamo i ponosimo da ste naša ,a ne dio neke odnarođene elite.

Vukale Vukalić, pripadnik Bošnjačke nekonstitutivne manjine u RH, bez entiteta, čijeg su dedu prije zvali Hrvatsko cvijeće ,a poslije ga ubili u Dretelju u doba vladavine herceg-bosne i UZP-a.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here