Mehmedagić u Tužilaštvu BiH zbog afera ‘Diploma’ i ‘Snimak’

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić danas bi trebao biti saslušan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Mehmedagić će iskaz dati na okolnosti dvije istrage koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sprovodi protiv njega, a koje se odnose na teško kršenje Zakona o OSA BiH, Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, Krivičnog zakona BiH i drugih zakonskih i podzakonskih akata. Prva istraga odnosi se na krivotvorenje fakultetske diplome koja je zakonski preduslov da bi osoba mogla biti imenovana za direktora OSA-e. Mehmedagić se sumnjiči da je pribavio protupravnu imovinsku korist i oštetio budžet institucija BiH primanjem plaća i ostalih naknada na radnim mjestima za koje je uslov visoka stručna sprema, a koju aktuelni direktor OSA BiH nema. Njemu je jedna diploma poništena s kojom se prijavio na raniji konkurs za direktora OSA-e da bi nedavno dostavio diplomu Američkog univerziteta u BiH koju je proglasio tajnim dokumentom. Patria nezvanično saznaje da je vršeno vještačenje te diplome iz 2013. godine. 

Druga istraga otvorena je zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i to nakon što je Tužilaštvo BiH na osnovu materijalnih dokaza i izjava svjedoka utvrdilo da je Osman Mehmedagić naredio nezakonito izuzimanje snimaka s nadzornih kamera JP BH Pošte kako bi utvrdio ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega. Mehmedagić je na taj način zloupotrijebio ovlasti direktora OSA BiH te prekršio Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine. 

Saslušanje Mehmedagića na okolnosti dvije najveće afere koje su potresle obavještajni sektor u BiH, ali i demokratske principe u našoj zemlji, počet će u prijepodnevnim satima u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Osim Mehmedagića u Tužilaštvo BiH je pozvan u Muhamed Pekić uposlenik OSA-e koji je izuzeo snimke videonadzora iz BH Pošte, a tek naknadno je dostavljeno pisano obrazloženje iz OSA-e za izuzimanje snimaka, piše Patria.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here