Najsretnijoj državi na svijetu hitno potrebno 150.000 radnika

Finska je po globalnom indeksu najsretnija zemlja svijeta, ali njeno stanovništvo stari brže nego u većini drugih zemalja - što tamošnju vladu tjera da nađe nove stanovnike zbog sve većeg broja penzionera.

U tekstu sa Bloomberga kojeg prenosi Index.hr navodi se da će Finska morati dići zaposlenost na 75 posto do 2023. godine, a na 80 posto nakon toga.

Trenutna stopa je 72 posto, a Finskoj nedostaje 150.000 radnika, kako bi održali svoj sistem socijalne zaštite.

”Finansiranje našeg nordijskog modela blagostanja, koji nas čini najsretnijom zemljom svijeta s nevjerojatno visokim životnim standardom, ovisi o višim stopama zaposlenosti”, kaže Aki Kangasharju, glavni ekonomist Nordea Banka.

Finska mora osigurati da ”svako ko može raditi ima posao”.

Premijer ove zemlje Juha Sipila izjavio je da će održavanje stope privrednog rasta od oko dva posto vremenom generalizirati porast zaposlenosti na željeni nivo.

”Uspije li vlada povećati stopu zaposlenosti iznad 75 posto, to će u potpunosti riješiti jaz između prihoda i troškova”, rekao je Sipilä za finski radio. Vlada je već pokrenula nekoliko mjera za poticanje zapošljavanja, među kojima su smanjivanje troškova rada te uvođenje modela koji bi nezaposlenima što prije pronašao radno mjesto.

Globalni gospodarski rast također je generirao zapošljavanje, no taj trend uskoro će nestati s obzirom na usporen rast najvećih ekonomija svijeta, prenosi Index.hr.

”Ako ne postignemo veću zaposlenost, morat ćemo više štedjeti, odnosno rezati troškove u javnom sektoru, što će opet dovesti do manjih prihoda od poreza i većih troškova za nezaposlene”, zaključio je Kangasharju za Bloomberg.

Kangasharju rješenje vidi u još dubljim reformama tržišta rada koje bi mogle povećati broj slobodnih radnih mjesta.

Nopasaran/N1Info.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here