E vala, kako je ova 2020. počela, crno nam se piše. Australija gori. 500 miliona životinja, živih stvorenja, stradalo u požaru.

Prvi čovjek svijeta i predsjednik najjače države je ubio drugog čovjeka Irana. Umjesto da je pokrenuo sve svoje nosače aviona i helikoptera i gasio požar u Australiji, on diže vojsku i priprema se za uništenje Irana. Ako li se Iran slučajno drzne da osveti glavnog generala i komandanta, ludi Tramp prijeti osvetom, čak i po kulturnim objektima. Idiot, dakle, javno prijeti ratnim zločinima. U više navrata su psihijatri predlagali vještačenje, a neki čak bili sigurni u potrebi za liječenjem, u psihijatrijskim objektima zatvorenog tipa. S druge strane čitav civilizirani i demokratski kršćanski zapad stoji iza ovakvog ubistva sa objašnjenjem da je ovo preventivno, jer je general Solejmani terorista. Čak i čitav židovski svijet ustao je u odbranu ubice. Naravno da se prvi javio Izraelski predsjednik Netanjahu, koji je izjavio da Amerika ima pravo da se brani, a isto tako pravo ima i Izrael. Da li Iran ima takvo pravo nije bila tema tog intervjua. NATO snage podržavaju ovaj odbrambeni čin koji je počinio Trump i traže od Iranaca da se smire i tiho da ne bi osjetili osvetu. Iran nije poslušao, nego je gađao raketama najbliže Američke baze, a onda greškom, misleći da je ratni, srušio civilni avion sa 176 nedužnih putnika. To je, zasad, rezultat Trampove avanture, koju podržava civilizirani kršćanski svijet. Majke mi, kao da im je Ministar rsa, Lukač, savjetnik, koji isto tako reče, da on ima pravo na samoodbranu i da je zbog toga udario, preventivno, Stanivukovića.

Dodik, koji simpatizera Trampa (ne bi li ga skinuo sa crne liste) ne komentariše Trampovu samoodbranu. Milorad se potpuno slaže da se može ubiti, a poslije reći da je to preventivna samoodbrana i da to pravo ima i RS, kao i Izrael i Lukač, dakle nije komentarisao ovaj slučaj, jer mu je Ruski ambasador vjerovatno, objasnio da je to malo prekomplikovano za njega i da mu je bolje da primiri i ne daje izjave ovih dana. Jedva je to Milorad dočekao, pustio brigu na veselje i poveo unuka, a ponio sjekiru, e da ga nauči kako se siječe mlado drvo za Pravoslavni Božić. Upozoravaju se čitaoci da sliku ne pokazuju maloljetnim osobama, jer predstavlja najblaže rečeno, podstrekavanje maloljetne osobe u činjenju nehumanog čina, od strane odrasle osobe.

Da li je imao dozvolu da ovako mlado drvo, neočekićano od strane šumara, posječe u državnoj šumi, istraživački novinari nisu uspeli da saznaju. Jedino je javna tajna, da 6.januara, svake godine, svi šumari u rs-u imaju slobodni dan i nezvanično slave dan šumara. Naveče će Milorad učiti unuka kako se mlado drvo pali. Nisam se ni nadao da će ga nešto pametno naučiti. E sad će me napasti Srpski nacionalisti da ja branim slobodu vjere. E pa gospodo, ja koji nisam pripadnik niti jedne vjere, a jesam ljubitelj prirode i ekolog u duši, mislim da je zakon iznad svake vjere i da nekažnjiva sječa mladog drveća ne bi trebala biti moguća u ime bilo koje vjere. U Titino doba bi se makar krili, a ne još javno slikali i dičili kriminalnim djelima i tradicijom. Uopšte nisam protiv da se staro drvo, ogromno i predviđeno za sječu, posiječe i maltene razdijeli na stotinu vjernika ili napravi velika paljevina za dosta ljudi, ali i za ovo će trebati 100 godina dok prođe u oba doma parlamenta BiH. Ovako kad već mora, a imamo i poslovicu: “dobro je, samo nek se ne puca” ispada je bolje da “lepa, mlada drveća lepo gore”, nego “lepa sela lepo gore”. Dobro je dakle da se nije usvojila tradicija `92 do `95. U entitetu, gdje je Ministar policije Lukač, koji je sebi dao pravo na preventivnu samoodbranu, niko neće biti kažnjen niti priveden zbog sječe mladog drveća iz državne šume, jer je policija zauzeta sa preventivnom samoodbranom od građana koji bi da se skupe u grupu veću od 3 osobe.

9. januar, dan kad je kriminalna grupa Srpskih vođa (kasnije osuđena za ratne zločine uključujući i genocid) protivustavno proglasila odcjepljenje dijela BiH, sa ciljem stvaranja čiste Srpske države, u srcu BiH se slavi kao nikad prije. Uz Premijerku i Ministra odbrane ( agresije) Srbije koji ih podržavaju u proslavi Dana Državnosti, a ne dana entiteta, se šalju jasne poruke o još uvijek aktuelnom planu Velike Srbije. Još samo jedno zapažanja o Srbima iz rsa i iz RSa. Njima možda neće loše početi nova godina, ko što je nama, jer je njihova tek 14. januara.

Pravim Hrvatima iz BiH, nova 2020 je počela ogromnim razočarenjem. Naime, iako su petog januara poranili, stajali u redovima i sve učinili da jedina legalna i legitimna predstavnica Hrvata, Kolinda Grabar Kitarović, bude ponovo njihova predsjednica, drugi im izabraše nelegalnog i nelegitimnog Hrvata, Zorana Milanovića. Naime ko nije HDZ, taj njima nije niti legalni niti legitimni, a nije ni pravi Hrvat, nego je: Šaban, Sejdo, Jovan ili Bog te pita koji je, samo Hrvat nije. Vrlo je vjerovatno da su Srpski glasači, kojih je po popisu oko 200.000 u Hrvatskoj, a boga mi i svi Hrvati islamske vjeroispovijesti kako se većina Bošnjaka piše u Hrvatskoj, e da ne bi bili manjina, nego konstitutivni Hrvati, listom glasali za Milanovića, pa se može tvrditi da su opet drugi izabrali Hrvatima predsjednika. Da im je lako, nije: Dvije države, a drugi im izabraše oba predsjednika. Božo Ljubić, saborski zastupnik u Republici Hrvatskoj, ovih dana sastavlja apelaciju Ustavnom Sudu Republike Hrvatske, u svezi sa glasanjem manjina: Srpske, Talijanske, Bošnjačke, Romske i ostalih, koji utiču direktno na izbor Hrvatskog predsjednika. Preovladava mišljenje u HDZu, kako Republike Hrvatske, tako i u hercegbosni, da bi drugim nacionalnostima trebalo dozvoliti samo lokalno glasovanje i izbore njihovih predstavnika, a izbore legalnih i legitimnih predsjednika Republike Hrvatske kao i člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvatskog naroda prepustiti samo čistim i pravim Hrvatima. Mrski im, Milorad Pupovac, je izgleda odlučio ko će biti predsjednik RH u narednih pet godina. Čak je i Dodik čestitao Milanoviću, sa napomenom da je najveći dio Srpskoga naroda glasao u Republici Hrvatskoj za njega, te da se zbog toga nada što boljoj suradnji, kao i popravljanju položaja Srba u Hrvatskoj. Čestitao je istina i Dragan od muke, proklinjući ovaku demokratiju, u kojoj svak može glasovati.

Kod nas Bošnjaka još se ne zna šta da mislimo. Sa jedne strane, Željko i Šefik čestitaju Milanoviću i nadaju se da će se izuzetno loši odnosi, koje je gajila kraljica Balkana prema BiH, početi popravljati. Sa druge strane, prepametna ministrica vanjskih poslova, koja neki dan izjavi da od NATO-a nema ništa, pa je poslije morali vaditi da je pogriješila, jučer je uputila čestitku Milanoviću sa porukom “..da će se tradicionalno dobri odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nastaviti.” E vala, da sam juče umro ne bi saznao da Republika Hrvatska gaji tradicionalno dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Majke mi, ko da joj je Dragan Čović pisao čestitku Milanoviću, ili u najmanju ruku onaj Mijo Krešić. Gospođa Bisera, koja je u vrijeme osnivanja Heliodroma, Gabele, Dretelja, ubijanja Mostara i rušenja Starog mosta od strane UZPa, kako RH tako i herceg bosne, bila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Zagrebu, pa onda vjerujem da i ima tradicionalno dobre odnose sa Republikom Hrvatskom. Bome, da je bila slučajno u to doba u Mostaru, ne bi davala takve visoko-intelektualne izjave o tradicionalno dobrim odnosima Republike Hrvatske prema BiH.

U Sarajevu je super, da je bolje ne bi valjalo. Dok Australija gori, dok je svijet zabrinut oko rata na bliskom i srednjem istoku, kod nas u šeheru sve po starom, jedino se ne zna ko je kome, neovlašteno, oteo ili hoće da otme pečat kantona. Niti gori, nit se puca, pa možemo pjevati jer nas muče “problemi” kakve bi svaka država poželjela.

Gospodin Elmedin Konaković, šef stranke narod i pravda, koja se može pisati kao skraćenica nipsda, ama baš kao što su asda i ostali nusprodukti otpali od matične SDA je prekjuče održao novogodišnju konferenciju za štampu. Njega ne zanima ni Milanović, ni Kolinda, ni Tramp, ni Iran, a po nezanimanju mu je Australija na petom mjestu. Jedini, od koga se on preventivno brani izuzetno niskim udarcima, je Željko Komšić koji mu izmače vlast. Iznosio je Dino lažne tvrdnje i teze koje niko ne zastupa, pa ih raskrinkavao, e da bi narod vidio da ga Željko i Fahro i Bakir lažu. Vjerovatno će i uspjeti kod nepismenih i onih koji ne misle svojom glavom. Šta to radi gospodin, koji je trebao da bude nastavnik fizičkog vaspitanja u nekoj školi, a vlada najjačim kantonom u državi i to godinama. Pa prvo: Odugovlači primopredaju vlasti, jer mu može biti i na taj način, ama isto koči, kao što je Dodik kočio formiranje vlade BiH, godinu dana. Uporno objašnjava narodu da je to odugovlačenje u interesu kantona i naroda. Pa zašto je, Dino, u mom interesu da kanton bude blokiran i da to što duže traje? Još bi svi trebali boga moliti da ova blokada traje još 2-3 godine kako ti ne bi izgubio fotelju. Svakom je jasno da se nadaš da ćeš naći najslabiju kariku, pa je kupiti da pređe iz trojke u četvorku, a drugo, možda uspiješ još neki dinar negdje investirati. Ne radi to, iako imaš pravo, kako ti kažeš, po zakonu. Ne radi to, iako imaš, možda pravo odugovlačiti, a optuživati druge da im se žuri. Vrati pečat i časno napusti bojno polje. Pa ne možeš ni kvorum imati, a kamoli većinu za bilo šta, pa bi mogao u narednim mjesecima sazivati sjednice, koje ne bi bile održane, a optuživati većinu da opstruiše tebe i tvoju manjinu.

Isto tako ubjeđuješ narod da je Željko izjavio da smo u NATO-u, a da saradnja sa NATO-om nikako ne znači članstvo, te slijedi da Željko laže. Pa kad je to Željko tvrdio da ćemo sutra postati punopravni član NATO-a? Dalje, odgovorno tvrdiš da ima više NATO-a u Srbiji nego u BiH. Eee, da bog da da je to istina, bili bi i mi u Bosni rahatniji. Vidiš li Dino kako se nadigla i Srbija i Srpska Pravoslavna crkva na Crnu Goru? Znaš li kad bi Crna Gora smjela uvesti ovakav zakon o slobodi vjeroispovjesti, a da nije u NATO-u? Mi istina nismo u NATO-u ali bićemo ako bog da. Bitno je da smo na putu, a to što je Željko Komšić izdajnik i što ona tvoja Danijela neće više glasati za njega, e pa zagrlite se, pa za Čovića idući put, da ako bog da Dragan pobijedi.

Iskrene čestitke za vijest da ti se rapidno i svakodnevno povećava članstvo. Tu šuplju priču prodaj onome ko ne zna misliti svojom glavom. Ako ti se neko i pridružio ili učlanio ovih dana to samo može biti neko iz SDA ili SBB ili neko ko nije nigdje. A i to ti slabo vjerujem, jer SDA ponovo jaše i diže se. Još manje je moguće da iz građanske Demokratske Fronte prelaze u radikalnu Bošnjačku sektu, odpale od SDA i to je priča za malu djecu. Oteži i izmišljaj još neko vrijeme i odugovlači koliko možeš (po zakonu) i još ubjeđuj da je to u interesu svih nas. Ma super.

Siguran sam da će te i Sandžak PRESS kao i privatna Bošnjačka Akademija Nauka, a bogami i onaj Univerzitet u Novom Pazaru, potpuno podržati u ovakvom zatezanju i ponašanju. E vala, koliko si se zaokupio oko sakrivanje tog pečata, danas si zaboravio izdati upozorenje da je zrak izuzetno štetan za zdravlje. Na kraju nikad nisi nijednom novinaru još odgovorio na pitanje zašto je, puno školovanija od tebe, ministrica obrazovanja, Zineta Bogunić, na koju si vršio pritisak prilikom rasprave u skupštini kantona Sarajevo, u jednom trenutku vrisnula: “NE PRILAZITE MI BLIZU!” Takve rečenice budu izrečene u slučajevima lošeg iskustva sa bliskim prilascima. Taktički si reagovao i vratio je na posao, te ni ministrica ne želi o toj rečenici davati komentar. Ipak mislim da će se saznati (nakon što predaš pečat) šta je to tad bilo i šta je značilo. Što reče onaj Vukanović u skupštini Dodiku: “Povuci se Milorade, oslobodi ovaj narod..” Povuci se Dino, dosta je bilo.” A što se tiče lokalnih izbora, imaš šanse, nije da nemaš, jer je Sarajevo sve manje grad građana, a sve više onih kojima su idoli Zukorlić, Ti and Company.

Što je više kleveta i laži …znaš Ti dobro šta je
Vukale Vukalić

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here