Po rezultatima popisa iz 2016. godine, konstitutivnih Bošnjaka je nešto preko 50% konstitutivnih Srba preko 30% i nešto preko 15% konstitutivnih Hrvata, a nas ostalih je nešto manje od 3%.

Ovo je možda apsolutno tačno na papiru ali u praksi konstitutivni su oni što nešto konstituišu: vladu, parlament, ministarstva i tako dalje znači u praksi konstitutivne su ove naše političke elite sa nacionalnim predznakom, a mi koji ih trpimo godinama, smo dibidus nekonstitutivni i kao takvi pripadamo dakle u višak, nazvan ostali. Mi, dakle ogromna većina, maštamo o nekoj novoj generaciji mladih i obrazovanih ljudi koja će pomesti dosadašnje vladare i povesti Bosnu i Hercegovinu u svijetlu budućnost. Takav svijetao primjer je naravno kanton Sarajevo koji ima podršku ne samo Evropske unije već i specijalnog izaslanika za Balkan, gospodina Metjua Palmera.

Među tim novim imenima, koja se bore protiv vladajućih elita i koji bude nade za bolju budućnost, je ,prije svega u rs-u, profesorica Jelena Trivić. Nacionalno osvještena, mlada Srpkinja, osvaja birače u rs-u sa svojom tezom, da joj je zvijezda vodilja, đeneral Draža Mihajlović, sa kojom ne bi trebalo da iko ima problema iz Sarajeva, jer kako kaže profesorica: “.. ako bi bi se pokazalo da Sarajevo ima problema sa Jelenom Trivić, onda bi to značilo da ima problem sa svim Srbima iz rs-a.” Sa ovako inteligentnim tezama rs se ne treba bojati za svoju budućnost pa patrijarh može konačno odahnuti, jer ona izreka: “.. da će rs-a biti dok je Milorada Dodika ,” može se komotno proširiti i na najnoviju zvijezdu, profesoricu Trivić. I stvarno, i zaista, ko ima takvu omladinu ne treba da se boji za svoju budućnost. Jako je simptomatično da se njen kolega i “dečko koji obećava,” Draško Stanivuković, ovih dana povukao iz javnog života. Hoće se reći, da je otkazao sva gostovanja na televiziji. Profesorica ga je izazvala u ring bacivši mu rukavicu u lice, da bi se konačno vidjelo ko će nakon Dodika biti Baja. Čeka se Draškova reakcija o pitanju od milion maraka: Da li će i njemu Draža Mihajlović biti zvijezda vodilja ili unaprijed prepušta mjesto Baje uvaženoj i visokoobrazovanoj profesorici?
Prošlonedeljni pak intervju, na N1, je pokazao, da se i u dijelu Bosne i Hercegovine sa većinskim konstitutivnim hrvatskim pučanstvom, pojavljuju, isto tako kvalitetni, inteligentni i obrazovani mladi političari koji bi trebali ove bivše poslati na smetlište istorije ili povijesti. Mladi Slaven Raguž i njegova Hrvatska republikanska stranka (šta god bi to trebalo da znači) je garancija da hrvatsko pučanstvo ne treba da se brine za svoju budućnost, sa ovakvim novim mladim snagama. Bez dlake na jeziku mladi Raguž otvoreno kritikuje Čovića, što sarađuje se Izetbegovićem i ne vodi računa o interesima hrvatskog pučanstva,jer još uvijek nije uspio izmijeniti izborni zakon i nije uspio (kao u slučaju Rudnika u Zenici kome je pomognuto da ne propadne) spasiti aluminijski kombinat. Izuzetno inteligentno napada i visoke predstavnike, koji su nametnuli rješenja protiv konstitutivnih Srba i Hrvata. On promiče Dodikovu tezu, da se sve vrati na izvorni Dejton i da krenemo ponovo od nule, kako bi se nekako dogovorili o najboljem konceptu za bih. Ako ikad uspije sjesti u Draganovu fotelju, treba njemu sa rs-om nastaviti protiv političkog i mrskog Sarajeva. Nije mu nimalo bitno da li će ostvariti hrvatsku republiku sa Dodikom ili Trivićkom nego da se ispoštuju stari dogovori još iz Karađorđeva.


Sa svojom briljantnom logikom, izuzetnim vokabularom i nadasve atraktivnom pojavom, nije dao prostora mladoj novinarki, ni da se primijeti u ovome intervju. Nema sumnje da će daleko dogurati, jer su kod nas baš ovakvi, koji nas vode u budućnost tako što bi nas vratili u prošlost, najpopularniji. Mladoj nadi i zvijezdi iz reda pučanstva je prvi korak vraćanje na Dejton, a drugi možda vraćanje u doba kad su Hrvati u BiH bili svoji na našem i konstitutivniji i od Bošnjaka i Srba i svih ostalih, znači u doba NDH. Tako će vjerovatno pasti na pamet i doktorici Trivić, da nakon vraćanja na izvorni Dejton, drugi korak u nazad, bude povratak Bosne i Hercegovine u doba kraljevine SHS. Čeka se nova nada i zvijezda iz političkog Sarajeva, koja bi zastupala put u budućnost, povratkom u prošlosti i to tako da se vrate makar u doba Turaka kada su Bošnjaci islamske vjere bili konstitutivniji malo više nego tadašnji Bošnjaci pravoslavne i Bošnjaci katoličke vjere.

Znači sve u svemu ne treba Bosna i Hercegovina da se brine za svoju budućnost. Zašto da se brine zbog nečeg što sigurno neće nikad ni doći. Nove nade, na političkom nebu BiH, će se pobrinuti da se vratimo u prošlost kako bi se ispravile greške i krenulo od početka. Napomena redakcije za kladioničare je da objektivno kraljevina nije favorit zbog Europskog statusa Hrvatske, a Turska je u problemima sa Kurdima, što opet znači da se najveće šanse moraju dati ideji o uspostavi NDH.


Koliko je samo mladi Raguž zadivio mladu voditeljku jasno je valjda svakome, jer ni na najnotornije gluposti nije reagovala. Valjda ima trenutaka kada te nečija karizma zadivi da ostaneš bez daha. Mi ostali,koji nismo bili očarani, smo poželjeli Emelu Burdžović samo na 5 minuta, da digne obrvu i da pomete i Slavena i njegovu republikansku stranku. “Za koju se to republiku borite gospodine Raguž?”, pitala bi ga Emela. “Da nije možda za republiku herceg-bosnu?”, a tek kad bi počeo da trtlja kako on nije za podjelu BiH, nego je za dogovor, pa ako se ne dogovore svakom svoje i da svako živi u svom dijelu, Emela bi ga sigurno upozorila da ovo: u svom dijelu, dolazi od glagola dijeliti-podijeliti. Pa još sa potpitanjima o UZP-u, u Mostarskom studiju N1, bi nastupila panika, ama baš ko sa Trivićkom, pretprošle sedmice u banjalučkom studiju. Pa kad bi mladog Raguža onda ” krenulo”, počeo bi nabacivati Emeli voleje, sve na 5m, a ova to ne propušta (jedino ako joj direktor kroz bubicu ne naredi da prestane ). Bilo bi tu naravno i sijaset autogolova i bez sumnje bi mu Emela dopustila da se dokaže , kao pravi i legitimni nasljednik UZP-a. Od zviždača sa N1 lično sam saznao, da direktor Zukić direktno prati, samo intervjue koje vodi Emela Burdžović. Razlog je da se mora o gostima voditi računa, te im popuštati iz čistog razloga da bi ponovi došli. Mora im pomalo popuštati i “praviti se plavuša,” jer ista svojim pristupom tjera sugovornike na salivanje strahe , a potencijalne buduće goste na otvaranje bolovanja.


Na kraju se jedino slažem sa mladim i karizmatičnim Ragužom, da Bošnjaci hoće da ostvare u miru ono što nisu postigli u ratu. I tu leži srž problema sa konstitutivnim pučanstvom a bogami i konstitutivnim Srbima, jer ti mrski Bošnjaci ne bi htjeli da se BiH dijeli i s tom tezom ne poštuju želju druga dva naroda. Kao šlag na torti, predivno je za kraj intervjua dokazao da Hrvati nisu za podjelu BiH, jer da jesu ne bi potpisali Dejton nego bi “NEPOTPISALI” i fino ostali živjeti u svojoj Hrvatskoj republici herceg-bosni. E vala, iako je od nove nade i nove političke zvijezde, previše je.

Eh da se mene pita odmah bi zabranio viceve o plavušama…

Vukale Vukalić

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here