Fahrudin Radončić i Milorad Dodik

Piše: SENAD AVDIĆ

Šta se desilo jučer u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje je održan sastanak lidera stranaka koje trebaju formirati vlast na nivou Bisne i Hercegovine, Dragana Čovića, Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića? Je li napokon, pola godine nakon izbora, na pomolu novi sastav Vijeća ministara? Je li Zoran Tegeltija (SNSD) novi državni premijer. Koliko će stranaka dati svoje ministre u Vijeće ministara? Kako će se ubuduće Vijeće ministara postaviti prema Godišnjem nacionalnom planu (ANP), odnosno putu BiH prema NATO integracijama.

Slika koju su jučer nakon sastanka lidera SDA, SNSD i HDZ BiH prenijeli mediji bila je nakon dužeg vremena optimistična i osnovni utisak je bio da je postiugnut dogovor oko ključnih pitanja, poput rasporeda ministarstava u budućem Vijeću ministara. Izjave nekih od pregovarača nakon sastanka nisu, međutim, podupirale optimizam.

Bakir Izetbegović je kazao kako su pregovori “zapeli” oko Godišnjeg nacionalnog plana i “da SDA neće odustati od toga”. Otkrio je da njegova stranka u budućem Vijeću ministara želi preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo sigurnosti.

SDA – VLADAJUĆA STRANKA SA JEDNIM MINISTROM?!

I Milorad Dodik je potvrdio da je “zapelo” oko naiconalnog plana za NATO, te da SNSD nije spreman ni na jedan uslov u vezi sa tim. “Izetbegović je tražio da se na neki sumnjiv način aktivira MAP, tako da bi sadašnja ministrica dala saglasnost bez stava Vijeća ministara”, kazao je Dodik.

Dodik je otkrio jednu novost koja se do sada uopće nije pojavljivala kao tema razgovora trojice lidera. “Izetbegović je rekao da se na čelu ministarstva sigurnosti pojavi Fahrudin Radončić, a pored toga ima i vanjske poslove i odbranu. DF nije nigdje pomenuta samo je pomenuto da će Radončić biti na čelu ministarstva sigurnosti i da je to sa njim dogovoreno”.

Niko osim Milorada Dodika jučer nije bio spreman govoriti o ovoj prvorazrednoj  političkoj bombi. Bakir Izebegović je zaobišao tu temu, Fahrudin Radončić se o njoj nije želio očitovati. Dragan Čović je izbjegao govoriti o konkretnim imenima.

Kako je pisao portal “Slobodna Bosna”,  od tri ministarska mjesta, koje bi prema jučerašnjem dogovoru političkih lidera trebala dobiti Stranka demokratske akcije jedno bi trebalo pripasti Demokratskoj fronti. Riječ je o Ministarstvu odbrane na čijem bi čelu trebao biti Sifet Podžić, penzionisani general Armije BiH i bivši generalni sekretar DF-a. Također smo pisali da bi novi ministar vanjskih poslova trebao biti Denis Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Kao ministar sigurnosti najčešće se pominjao Adil Osmanović, sadašnji ministar civilnih poslova u državnoj Vladi. 

Sa Fahrudinom Radončićem kao ministrom sigurnosti, kako je već rečeno, sve do jučer niko nije licitirao. Ukoliko je to tačno tada bi SDA, kao najjača parlamentarna stranka koja u državnom parlamentu ima devet mandata, imala samo jednog ministra, koliko i SBB i DF, koji zajedno imaju 6 poslanika. HDZ BiH koji ima pet zastupnika u Parlemantarnoj Skupštini BiH imat će tri državna ministra.

Kako se odjednom pojavio Radončić kao kandidat za ministra sigurnosti ? Ili možda nije baš “odjednom”? Uvođenjem njegovog imena u pregovore, stiče se dojam, zatekao je i neke od najistaknutijih članova SDA. Aljoša Čampara, član Predsjedništva SDA i jedan od bliskih suradnika Bakira Izetbegovića u razgovoru za televiziju N1 je kazao “mi imamo potpisan sporazum sa DF-om i zastupnicima Nezavisnog bloka. DF će dobiti ministarstvo u Vijeću ministara…”. Takav pisani sporazum, kazao je Čampara, SDA nije potpisala sa SBB-om i Frahrudinom Radončićem.

DODIKOVA TRGOVINA NA VELIKO

Prema informacijama sa kojim raspolaže portal “SB” predsjednika SBB-a Radončića je u razgovore oko sastava Vijeća ministara “unio” Milorad Dodik, podržao Dragan Čović, a prećutno prihvatio Bakir Izetbegović. Naši izvori tvrde da je Dodik tražio od SDA da na poziciju ministra sigurnosti predloži Radončića što je bio njegov uvjet za omekšavanje do sada nepomirljivog stava u vezi sa aktiviranjem Godišnjeg nacionalnog plana za NATO.

Neki od visokih dužnosnika NATO Saveza koji su posljednjih nedjelja boravili u Bosni i Hercegovini, kao i neki od ambasadora zemalja članica NATO-a u našoj zemlji, govorili su off record da budućnost ulaska BiH u ovu vojnu Alijansu nije sumorna, niti neizvjesna kako se to čini gledajući i slušajući bh. lidere, jer njihove javne izjave ne odražavaju u potpunosti ono što oni zaista misle. To se odnosi prvenstveno na Milorada Dodika, koji svoju populističku antizapadnu retoriku nije koristio u razgovorima sa zapadnim diplomatama i vojnim zvaničnicima.

Milorad Dodik je svjestan koliki značaj put prema NATO Alijansi ima za probosanske političke i stranačke strukture i pokušava tim trgovati i izvući maksimalni benefit za sebe i svoju stranku, kao i političke i prijatelje u pregovorima u formiranju Vijeća ministara. Već je uspio “prigrabiti” tri ministarska mjesta za SNSD (plus predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH) a da se broj ministarstava nije povećavao kako je predlagala SDA. 

Budući da je procijenio da bi bilo previše da za sebe traži i ministarstvo sigurnosti, Dodik je za nasljednika sadašnjeg ministra Dragana Mektića, svog najljućeg i najdosljednijeg kritičara i protivnika, tražio po sebe najmanje štetno bošnjačko kadrovsko rješenje, a to je oduvijek bio Fahrudin Radončić. Njih dvojica, poznato je, već godinama uspješno surađuju na svi poljima, medijskim, poslovnim, a Dodikovi zastupnici podržali su Radončićev izbor i prilikom njegovog imenovanja za ministra sigurnosti prije šest godina, kada ga je predložio Zlatko Lagumdžija i njegov SDP BiH.

Milorad Dodik se nada da će Radončić kao ministar sigurnosti pomoći da se riješi još jedan krupan problem koji ga tišti godinama. Riječ je o uklanjanju direktora Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) Osmana Mehmedagića-Osmice. Mehmedagića i Dodik i Radončić markiraju  i prozivaju kao “privatnog obavještajca” Bakira Izetbegovića. Dodik ga učestalo optužuje  da zajedno sa Draganom Mektićem “izmišlja afere” i “podmeće kriminal i terorizam” u Republici Srpskoj. Ne može zaboravii Mehmadagiću zabranu ulaska u BiH koju je OSA izrekla ruskom piscu  Olegu Prilepinu, prijatelju Dodikovog savjetnika, bivšeg i takozvanog režisera Emira Kusturice, najpoznatijeg “ruskog dobrovoljca” iz Višegrada.

Ukratko, uključivanje Fahrudina Radončića u sastav novog Vijeća ministara BiH, tvrde naši izvori, posljedica je Dodikove procjene da je “bošnjačka reprezentacija” predvođena Bakirom Izetbegovićem spremna na beskonačno mnogo ustupaka kako bi ga privolila da ne bude prepreka na putu Bosne i Hercegovine u NATO.

Postoje, također, i špekulacije da je Bakir Izetbegović “neformalnim”, još jednim “neočekivanim” savezom sa Fahrudinom Radončićem počeo operaciju koju je njegova stranka već neko vrijeme najavljivala – smjenu Vlade Kantona Sarajevo i formiranje nove parlamentarne većine u čijem bi sastavu bio i Savez za bolju budućnost. Neće dugo trebati da se vidi kako će izgledatu novi sastav Vijeća ministara, kao ni šta je stvarna pozadina “velikog povratka” Fahrudina Radončića na političku scenu. Ukoliko lider SBB-a, u međuvremenu, ne demantuje sve špekulacije oko ulaska u vlast , kako je najavio “skokom sa Avazovog Tornja”.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here