25.11.1943 u jeku borbe protiv fašističkog okupatora i njihovih slugu četnika i ustaša, u Mrkonjić gradu, je ,nakon skoro 500 godina pod tuđom čizmom, vraćena i priznata državnost Bosne i Hercegovine. Njeni najbolji sinovi su jednoglasno odlučili da će BiH biti i Srpska i Hrvatska i Muslimanska i od svih naroda i narodnosti koji u njoj žive u bratstvu i jedinstvu i punoj ravnopravnosti na svakom pedlju njene teritorije. Do 1991 se ovaj dan slavio i tada su najbolji sinovi i kćeri BiH dobijali nagradu za svoje zasluge u doprinosu razvitka BiH. Danas ta nagrada ne postoji , a ovi koji nam vode državu i koji su se odrekli ZAVNOBiHa, su trebali makar ustanoviti nagradu zaslužnima za doprinos rušenju BiH. Na većini teritorije Bosne i Hercegovine je ovaj praznik nepriznat i nezvanično zabranjen. Antifašisti na teritoriji rs-a, a bogami i nikad ukinute herceg-bosne, su poraženi i većinom su u ilegali. U Banjaluci, u kojoj su ulice dobile poznati ratni zločinci i četničke vojvode i gdje i ravnogorci imaju svoju ulicu, ne može se niti govoriti o proslavi neke tamo Antifašističke Bosne i Hercegovine. Tamo su neki dan uhapsili i igračke, koje su osumnjičene za rušenje poretka, jer su se uprkos zabrani o okupljanju na glavnom trgu, one ipak okupile. U glavnom gradu rs-a se slave presuđeni ratni zločinci i genocidaši: Karadžić, Krajišnik, Mladić, Plavšićka i ostali iz rukovodstva UZP-a. Nekadašnji šeher sevdaha, kome su danas na srcu sevdalinke kao Nož žica Srebrenica ili Oj Sjenice, nova Srebrenice, Oj Pazaru novi Vukovaru, danas je ne samo regionalni nego globalni centar za negiranje genocida i ratnih zločina. Kako očekivati da će manjina, kojoj je antifašizam životni moto, bez straha slaviti rođendan Republike BiH. Kako u gradu, u kome čak i nove nade Srpske politike, kao profesorica Trivić, imaju za zvijezdu vodilju, đenerala Dražu Mihajlovića i koja izjavi nedavno za N1 : “..Ako neko ima s tim problema, onda ima problema sa cijelim narodom iz rs-a.”

Džaba se ja svuda i u svakoj prilici borim da nisu svi isti, profesorica koja je od tamo valjda bolje zna od mene. Džaba i prvi u nas Bošnjaka nakon presude Karadžiću za genocid izjavi: “..Ovo nije presuda rs-u i narodu iz rs-a nego pojedincu..” Znamo mi dobro,a i oni bogami, da pojedinac ne može sam počiniti genocid. Iako želim da mislim da ima tamo masa Srba kojima su Mladić i Karadžić zločinci ,a ne heroji, ovakve izjave vođa, kako iz vlasti rs-a, tako i iz opozicije, uporno ruše nade za budućnost i pomirenje.

Njihov vođa i glavni Baja reče, neki dan, i osta živ: ” Šta to muslimani slave kad nije nijedan bio na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjiću te 43-e godine.” Ili laže ili neće da čita, jer ga ne zanima nekakvo Antifašističko vijeće ni njegove odluke. Naravno da su njegove favoritne knjige Načertanije od Ilije Garašanina i Memorandum SANU-a. Zato, istine radi, a kontra Dodikovih laži, napomenuću samo neka imena kao Avdo Humo, Šefket Maglajlić, Osman Karabegović, Skender Kulenović, hafiz Halil Sarajlić, doktor Hamdija Čemerlić, Muhamed Sudžuka, doktor Mehmed Tatlić, Ismet Bektašević, pukovnik Sulejman Filipović i mnogi drugi. To što Baja tvrdi da nije bilo muslimana je laž,a to što je j Bošnjake ukinuo Srpski kralj, pa smo se morali pisati tada kao Srbi ili Hrvati čak do 1971 to nije dokaz da nismo postojali. Pa Srbi kojih je prije 1850 bilo nula komada u BiH. Isto toliko je bilo i Hrvata, slovom i brojem, nula-0. Od 1918 je bilo Bošnjaka 0 komada i to na čitavoj teritoriji kraljevine SHS. Tako će biti i do 1971 kada su jedva dobili i to pogrešno ime “muslimani, veliki i mali”. Oni koji su bili Bošnjaci, pravoslavne vjere, i Bošnjaci , katoličke vjere, su se udruženo borili da se Bošnjacima, turske vjere (tako ih je sve nazivao Vuk Stefanović Karadžić) nikad više ne dozvoli naziv Bošnjak . Naravno da bi Baja i njegovi sljedbenici, velikoSrbi, prije crkli nego pročitali knjigu mog profesora Hakije Zoranića: “O Etnogenezi Bošnjana-Bošnjaka” onda makar nek sa razumijevanjem pročitaju “Načertanije” u kome je, ko želi saznati o tome kako je od Bošnjaka postao Srbin, jasan i nedvosmislen odgovor. Citiraću dakle utemeljitelja Velikosrpske ideologije, Iliju Garašanina iz njegovog “Načertanija”, tačke 6: “Na istočnog pravoslavnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati, neće biti za Srbiju težak zadatak. Više predostrožnosti i vnimanija iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu..”

Srba kojih do druge polovine 19. vijeka nije bilo u BiH, a danas ih ima preko 1.300.000 morali bi sami odlučiti odakle ih ovde toliko. Ili su došlje ili su bili Bošnje?

Ko voli da zna sve će mu biti objašnjeno iz pjesme Safvet-bega Bašagića :

PJESMA BOŠNJAKU

….

Znaš Bošnjače, nije davno bilo,

Sveg’ mi sv'jeta nema petnaest ljeta,

Kad u našoj Bosni ponositoj

I junačkoj zemlji Hercegovoj

Od Trebinja do Brodskijeh vrata,

Nije bilo Srba ni Hrvata.

A danas se kroz svoje hire,

Oba stranca ko u svome šire. […]

Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,

Naše ime ponosno i drago.

VII, 1891 godine Safvet-beg Bašagić

Sve isto, kao u rs-u je i u herceg-bosni. U Mostaru su ulice nazvane po poznatim fašistima i domaćim izdajnicima ustašama, a neki dan je slavljena herceg-bosna i njeni tvorci, poznati članovi udruženog zločinačkog poduhvata. Herceg-bosna je tako na temelju svojih civilizacijskih dostignuća i neprikosnovene Hrvatske kulture u kojoj prednjače na našim prostorima, proslavila Dan republike Bosne i Hercegovine, tako što je rušila, pišala i srala po Partizanskom groblju, po grobovima najboljih sinova Bosne i Hercegovine, koji su oslobodili Mostar i dokinuli njihovu NDH. Njihovi izljevi kulture, po partizanskom groblju u BIOgradu na Neretvi, su postali tradicionalni i pod pokriviteljstvom vlasti hercegbosne. Partizani su mrski hercegbosni, ama i više od Bošnjaka. Sve je to baš razumljivo, a neki se čude i daju glupave izjave u stilu “..uskoro će doći dan da svi u BiH slave ZAVNOBIH !” Kad će to uskoro biti, da fašisti slave antifašizam, nije član predsjedništva rekao, ali vjerovatno misli, da će to bit kad osvojimo svjetsko prvenstvo u fudbalu i kad budemo imali svi plate ko i on i Milorad i kad na vrbi rodi grožđe…


Antifašizam je dakle na najvećem dijelu Bosne i Hercegovine u ilegali. Glavni grad se još neda, pa iako su od rata na vlasti oni, koji su i u Sarajevu oduzeli ulice antifašističkim herojima i gdje su nazvali jednu školu imenom, Mustafe Busuladžića, “osvjedočenog humaniste”, pozitivno je to što ipak našim glavnim gradom pušu novi vjetrovi te su u Narodnom pozorištu na svečanoj akademiji povodom rođendana republike Bosne i Hercegovine prisustvovali i predsednik Skupštine kantona Sarajevo i predsednik vlade kantona Sarajevo. Narodno pozorište je bilo puno starih antifašista i partizana. Niko iz rukovodstva SDA, najveće partije u Bošnjaka nije bio prisutan na ovoj akademiji.
U režiji Dine Mustafića, uz revolucionarne pjesme bez imalo pametovanja i govorancija, prikazan je film, Hajrudina Šibe Krvavca, “Golim rukama”. Iz filma se lako može vidjeti, da je za vrijeme vladavine Antifašista, Bosna i Hercegovina napravila više za 40 godina nego u prethodnih 400. Nažalost, ovim novim vladarima je uspjelo na temelju svoje Anti- Antifašističke borbe da unište ogromnu većinu što su mrski antifašisti stvorili. Nikad više neće radnik dobiti fabriku na samoupravljanje, nikad ga niko više neće tjerati da mora besplatno na more, nikad više neće u mojoj zemlji radnik dobiti stan, a teško da će uspjeti skinuti lance koji su mu novi robovlasnici svezali..

Eh da se mene pita opet bi uveo pozdrav : ” Smrt fašizmu, sloboda narodu !”

Vukale Vukalić

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here