U Domu kulture na Rondou, u Mostaru, 18.11. 2019 je održana svečana akademija povodom 28. rođendana herceg-bosne. Taj, prvobitno Radnički dom, pa poslije Dom kulture i Omladine, izgradila je JNA 1960e, po projektu inženjera Reufa Kadića, a uz nadzor inženjera i oficira, Izudina Mahmutspahića. U tom Domu kulture se vjenčala moja sestra 1989e. Tamo su se prikazivale pozorišne predstave, bila je biblioteka i održavani razni seminari i kursevi kao i večernja škola. Tamo sam pjevao u horu ,a 1967e svečano dao pionirsku zakletvu i postao Titin pionir.
Odavno se to sve okrenulo naglavačke. JNA je postala neprijateljska, Dom kulture postao Dom nekulture, Rondo su nazvali “trg hrvatskih velikana” a Maršal Tito je postao mrski diktator koji je masovno ubijao Hrvate ili ih slao na Goli otok. Tako ni Titina kasarna , “zapadni logor” gdje je moj otac radio kao podoficir JNA, koju je Džemal Bijedić, u doba njegove vladavine, odlukom vlade SFRJ poklonio gradu, da bi Mostar konačno osnovao Univerzitet, nije odavno Narodni Univerzitet Džemal Bijedić, nego povijesno Hrvatsko Sveučilišće. Pa sve tako po redu do Veležovog stadiona koji je napravljen 1958 i nakon otimačine postao stadion Zrinjskog. Tako je moj Mostar prestao da bude Mostar, pa ga mi koji smo istjerani zovemo: BIOgrad na Neretvi. Ovi fašisti, koji slave dan kada su presuđeni ratni zločinci, u Grudama, na dan pada Vukovara, odlučili da neće, da im budu Grude glavni grad, nego Mostar, su naš Dom kulture ,a sadašnji dom nekulture oteli i nazvali povijesni hrvatski dom Stjepan Kosaća. Da se ne bi zamjerili niti Tuđmanu, niti Paveliću, niti Šušku, niti Prljiću,niti Praljku,a niti ni Kordiću a još manje Stepincu, a niti mnogobrojnim Hrvatskim Vitezovima anti-antifašističke provencijencije, nazvaše ,naš Rondo, “Trg Hrvatskih velikana” Tu jedinom i istinskom velikanu J.B. Titu nema mjesta. Kao ni srbima, muslimanima i psima uostalom. Tu nema više muzičke škole ali ima zato povijesna hrvacka glazbena škola I.plemeniti Zajc. Tu je i povijesna hrvatska udruga hrvackih književnika. Ta njihova povijest je dakle duga 28 godina to jest kad su postali svoji na tuđem. Po popisu 1991 u centru grada su bili apsolutno najbrojniji Bošnjaci, a u opštini sa okolnim brdima i selima su opet Bošnjaci bili relativno najbrojniji. Danas je BIOgrad na Neretvi većinski Hravatski. Znači te 1991e godine se osuđeni članovi UZP-a odlučuju da brane kako oni tvrde BiH od VelikoSrpske agresije tako što će osloboditi Mostar, Čapljinu , LJubuški, Stolac i koliko god više Bosne i Hercegovine od Bošnjaka.
Interesantno, da baš na dan kada su u Vukovaru sjećanja na žrtve i kada je počinjen najveći zločin nad hrvatskim narodom u zadnjem ratu, ovi se skupili u domu ne kulture da proslave svoje ratne zločince i zločin nad Bošnjacima.

To tako podsjeća na ona urođenička plemena, u amazonskim džunglama, koje su pronašli novinari BBC i sa njima proveli jedno vrijeme da bi uspjeli uspostaviti bilo kakvu komunikaciju. To pleme koje nikad nije vidjelo civilizaciju je redovno ratovalo sa plemenom sa druge strane planine. Definicija dobra i zla koju je dao poglavica urođeničkog plemena je bila: ” Zlo je, kad dođu ti neprijatelji, pa nam ukradu stoku, pa nam siluju žene, pa neke od nas rane ili ubiju. A dobro je kad mi to njima napravimo.”

Istu takvu necivilizacijsku i barbarsku proslavu zločina i zločinaca predvodili su doktori i profesori među kojima naravno: doktor Miroslav Tuđman i doktor Dragan Čović. Hvaleći osnivače herceg-bosne, prije svega doktora Franju Tuđmana, doktora Šuška, doktora Bobana, doktora Prlića i ostale uvažene članove UZP-a, zaprijetili su akademici da Bosna jedino može opstati ako Hrvati dobiju sva prava koja traže, a u protivnom ako to ne bude tako, neće biti ni Bosne i Hercegovine. Jedno od iznenađenja je bilo čudno odsustvo Dodika s obzirom da je doktor Čović bio na proslavi dana rs-a.

Naša redakcija je ustanovila, da je Miroslav Tuđman vlasnik doktorske disertacije i nije išla u dubinu o kvalitetu i mogućem plagiranju, dok za doktora Čovića čak ni njegovi najbliži saradnici ne znaju na čemu je doktorirao i iz čega je doktor. Po skromnom mišljenju vašeg novinara,pošto ne postoji doktor opšte prakse, vjerovatno je doktorirao na fašizmu, rasizmu ili etničkom čišćenju.

Iz slavljeničkog govora akademika Čovića ističe se zahtjev za jedinstvom u tome, da se niko ne odriče utemeljitelja herceg-bosne i da bude jedinstvo u slavljenju istih. Svaki Hrvat koji je pravi Hrvat treba se ponositi djelima herceg-bosne i njenih vitezova.

Nakon prigodnih hrvatskih domoljubnih pjesama o tome kako su oni svoji na svome i kako je to hrvatska domovina, slavljenici se uputiše u Vukovarsku ulicu, koju su oslobodili takođe od muslimana, pa i od mog oca i majke. Otac je, nakon oslobađanja njegovog stana od njega i majke, završio u Holandiji i umro 2003 u azilu kao prognanik i nikad više nije vidio svoj Mostar. Njegova XVI ulica je oslobođena i očišćena od njega i ostalih nehrvata i nazvana Vukovarska.

Pošto je prvi, u nas Bošnjaka, sa tadašnjim prvim, u Hrvata, donio Zakon o legalizaciji etničkog čišćenja i nazvao ga Zakon o napuštenim stanovima i tim zakonom omogućio otimanje tuđih stanova ja lično do danas nisam uspio vratiti očev stan iako ga je otac otkupio od JNA. Ja razumijem da su nas ustaše istjerale ali da su “moji Bošnjaci” protiv da moja majka i ja vratimo stan, e to baš i nisam očekivao. Kažu fino: “To je po zakonu o napuštenim stanovima pa onaj što ti je oca i majku tukao i istjerao i zauzeo njegov stan ima pravo na vaš stan, jer je on to platio certifikatima, a tvoj otac je taj stan napustio (vjerovatno radi holandske trave) i nije trebo biti bolestan i umrijeti od raka nego je imao rok da se vrati do 1999e i da razapne šator i traži svoj stan.”

Helem nejse, štono reče uvaženi general Rojs: ” Ko je jamio-jamio!”

Vukale Vukalić

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here