Tužilaštvo pokrenulo istragu zbog krađe glasova u Tuzli

Prvog dana izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine donosimo priču o izbornoj prevari, mogućem nezakonitom djelovanju osoba iz pravosuđa, parlamentarnih zastupnika, članova općinske izborne komisije...

Riječ je o slučaju Jasmina Habula, tačnije o izbornoj prevari na Lokalnim izborima 2016. godine u Tuzli. Iako je kao kandidat SBB-a bio blizu ulaska u Gradsko vijeće, nezakonite radnje pojedinaca, kako je ranije tvrdio Habul, dovele su do prisilne izmjene rezultata zbog čega nije ni ušao u GV Tuzla. 

Habul je sve prijavio nadležnom Tužilaštvu Tuzlanskog kantona. Međutim, ubrzo je uvidio da mehanizam izbornih prevara predstavlja težak zalogaj, zbog upletenosti i onih koji bi trebali provoditi zakone. 

Obraćao se pokradeni Habul SIPA-i, VSTV-u, političarima, koji su se opet obraćali pravosudnim instancama. Godine prolazile, a ništa se nije dešavalo. 

No, i tome je došao kraj. 

Pritisci s različitih adresa, posebno stranih ambasada i organizacija urodili su plodom. 

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, tačnije tužiteljica Ganijeta Arifhodžić, koja je godinama u ladici držala prijavu, donijela je 15. oktobra naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenog NN lica zbog krivičnog djela “Izborna prevara”, saznaje Novinska agencija Patria.

Prema izvorima Novinske agencije Patria, istraga je otvorena protiv Lejle Numanović Kalesić, stručne saradnice suda, predsjednika Općinske organizacije SBB-a Tuzla Nedžada Hamzića, podpredsjednika Elvira Kasumovića, te Sabihe Mujkanović. 

Ovo će vjerovatno biti prva istraga u historiji BiH u kojoj se, prema kazivanju izvora Patrije, istražuje općinsko rukovodstvo stranke koje je pokralo vlastitog kandidata. 

Navodno su izbori namještani za pomenute Kasumovića i Mujkanović. 

No, to nije kompletan spisak istrage. Ona je, nezvanično saznajemo, proširena i na federalnog zastupnika Adina Huremovića, koji istovremeno obnaša i poziciju upravnika Pošte u Tuzli. 

Sumnjivo je zašto do sada nije pokrenuta istraga kada, prema navodima naših svjedoka, postoje priznanja dva člana OIK-a u to vrijeme. Riječ je o Seadu Mustajbašiću, šefu pravne službe pri Gradskoj upravi Tuzla i pomenutoj Lejli Numanović Kalesić. 

Rezultati izbora na obrascima Centralne izborne komisije nisu prepravljani na biračkom mjestu, već na četvrtom spratu zgrade općine, kažu naši izvori. 

Kao razloge nepokretanja istrage navodi se trgovina radnim mjestima, koju su provodili tužiteljica Ganijeta Arifhodžić, uz podršku pojedinaca iz MUP-a TK i FUP-a, sa ostalim akterima ove priče. 

“Imala je izjave svjedoka/učesnika procesa a prijavu držala u ladici. Priču je pokrenula nakon uplitanja VSTV-a, ambasada i ostalih organizacija”, priča Patrijin izvor.

Jednog od potencijalnih aktera priče, federalnog zastupnika Huremovića pitali smo je li učestvovao u cijeloj priči, te kako komentariše pojedine optužbe da je on imao žute listiće s biračkog mjesta na kojima su vršene prepravke. 

“Moram se nasmijati. Tačno je da je to bilo prije četiri godine i ja sam dao izjavu Tužilaštvu TK. Drugo, nisam mogao učestvovati ni u kakvim prevarama, jer sam bio posmatrač. Je li bilo prevara treba utvrditi Tužilaštvo TK, a ne ja, ali sam spreman dati svaku izjavu, sve što se sjećam nakon četiri godine. Nažalost, došli su novi izbori, a nisu se riješili repovi starih izbora”, kaže Huremović za Patriju. 

Upitan sjeća li se kada je dao izjavu, s obzirom da je istraga pokrenuta četiri godine poslije, odgovorio je: “Čini mi se da su proše i dvije godine od izbora kada su me zvali da dam izjavu. I tada sam već imao određene praznine, ne sjećajući se tačno šta se dešavalo. Da su me zvali odmah poslije izbora sve bih im rekao. Niti sam mogao učestvovati, niti bih Jasmina Habula, koji je bio moj drug na neki način oštetio”.

Huremović se nije mogao sjetiti šta je rekao u izjavi Tužilaštvu, ali nam je dao odobrenje da ukoliko dođemo do njegove izjave u cijelosti je objavimo.

Priče Sanskog Mosta, Tuzle, listića na smeću i sve druge ukazuju da nam je neophodna promjena zakonodavstva u procesuiranju izbornih malverzacija, prevara i krađe građanske volje u demokratskom činu odlučivanja.

Jer slučaj Jasmina Habula nije jedini za koji se čekalo da dospije u arhaičnu fazu pa da se počne istraživati. 

Pravosuđe, politika i ini drugi u tom procesu morali bi okrenuti list. 

U suprotnom, svaki naredni izbori u Bosni i Hercegovini bit će sumnjivi i nelegalni, piše Patria.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here