Proglašen je prestanak stanja nesreće, uzrokovanog pandemijom corona virusa. Počelo je, znači, uobičajeno stanje nesreće, uzrokovano našim vladarima, koje, ako ćemo pošteno, sami biramo. Njihovo takmičenje u krađama i prevarama, te podijeli plijena, izazivaju ogromnu pažnju javnosti. Top lista glavnih dobavljača, beskorisnih proizvoda, koji su u doba corone trebali spašavati naše živote, a poredani po tom, koliko su hajrovali iliti ukrali narodnih para ide ovako:

Na mjestu broj 1 zasluženo je firma “Medietik (Dodikova savjetnica je supruga vlasnika)”, sa fantastičnih 21.5 miliončić km. (ne)Etika u imenu govori, sama po sebi, da su mogli uzeti koliko su htjeli, ali su, jer su etični, samo zaradili 15-tak miliončića. Naime, ventilatore, koje je suprug plaćao po 30-tak hiljada km, uspješno je preprodao, Kriznom Dodikovom Štabu, kojeg je supruga dobavljača savjetovala, po 150.000 km. Šta tu nije jasno? Slobodno tržište, dozvoljena trgovina u kojoj svaki, ama baš svaki, trgovac, na svijetu, pokušava da kupi što jeftinije, a proda što skuplje. Ne razumijem ljude, koji se bune. To samo govori, koliko se raja ne razumije u trgovinu. Da ne bi možda trebalo, platiti skuplje ,a prodati jeftinije? To je radio Aluminij u Mostaru pa vidimo gdje je dogurao.

ventilatori (po bosanski respiratori) još neotpakovani

Drugo mjesto ili srebrena medalja je za firmu “Srebrena malina” firma za uzgoj jagoda, kao što se iz imena da naslutiti, i od neki dan uvoznik ventilatora, sa solidnih 10.5 miliončića km. Iako su njihovi ventilatori dupli, ipak su nedorasli u bizmisu(pemzija), u odnosu na rs, u kojoj je bitan iznos u markicama. Njihov iznos u km je dupli u odnosu na Federaciju, a ventilatori mogu biti i nedupli. Jeste i istina, da je srebrena malina držala par nedjelja prvo mjesto, te da nije još odustala od borbe. Naime pošto su ti dupli ventilatori proglašeni neupotrebljivim za bolnice i nazvani mobilnim, to otvara nove mogućnosti. Oni su, istine radi, mobilni, haman, koliko i moj sto i stolice, koje prebacim na balkon ako dođu gosti, da roštiljamo. Motora nemaju, nego su potrebni ili dvojica, koja će ga gurati i nosati, ili da ga se smjesti u ambulantna kola, koja će ga vozati. E tek tad će biti mobilni. Pošto, dakle, nisu kompletni bez ambulantnih kola, mogla bi firma srebrena malina, dobiti avans da dovrši posao i kompletira mobilne ventilatore. Ako bi nabavili 100 ambulantnih kola i uspjeli postići, da makar prodaju federaciji, po komadu 110.000 km ili više, odmah izbijaju na prvo mjesto, te stiču pravo, da se zovu zlatna malina.
Ventilatori (tzv. respiratori) se još nalaze u kutijama na aerodromu pa kruže glasine da to nisu ventilatori uopšte. Zanimljiva je teorija mog komšije koji ima rođaka, koji ima nekoliko riječnika i diplomu lingvistike, koju je dobio u Širokom Brijegu. On tvrdi da se na kineskom , engleska riječ, ventilator, piše čung-bing-bang-fun, što u njemačko-kineskom riječniku ukazuje na riječ- štofzauger, a što opet znači po Hrvatskom: električna kokoš koja kljuca prašinu i nečistoću ili po naški usisivač?? Vala kako god, da se ja pitam, te usisivače bih stavio u tramvaje i ne bi više rasipo pare. Oni bi se vozali i postali mobilni i kraj priče.

Vašarski šatori (poljska bolnica u doba korone)

Na trećem mjestu je opet firma iz rsa, tj. iz Bijeljine “global balkan” koja je sa skromnih 4.2 miliončića km uspjela da izbori bronzanu medalju. Firma koja se bavi svadbama i sahranama i još svim i svačim, prodala je vašarske šatore, koji su u doba corone imali radni naziv pokretna bolnica. Sad, kad je prestalo vanredno stanje, sad su opet vašarski šatori i sve se stranke otimaju za njih. Već su tri prodana Beogradskoj firmi i kako saznaje nopasaran, u jednom će nastupati Ceca, u drugom Jeca ,a u trećem Dara Bubamara. Povrat novca rs-u, koštalo bi firmu iz Bijeljine prestižnog trećeg mjesta, pa je opravdana sumnja, u takav neočekivan ishod. Premijer rs-a je bio u pravu, kada je tvrdio, da šatori mogu da se koriste višenamjenski i u svim prilikama. Ako i kad, corona opet naiđe, rs je spreman, da opet preimenuje vašarske šatore u pokretnu bolnicu, bez obzira što je bez silnih kamiona pokretna ko i moj sto, koji ponekad iznesem na balkon. Ipak, u doba vanrednog stanje može sve, kako Baja kaže i niko ne bi trebao, da se buni ,a zna se dobro, da onaj koji nešto zamjera, ne želi dobro niti rs-u niti Srpskom narodu.

univerzalni testovi sa tačnošću i do 50%


Ova top lista nije ni izdaleka konačna, jer je tu u prestižnoj borbi i slastičarna, koja je nabavila maske široke primjene za par miliončića km. Te maske se mogu upotrebljavati za sve moguće krađe i pljačke, za kostimirane balove,rođendane, sex-party pod maskama i uglavnom za bezbroj drugih prilika, jedino nisu za zaštitu od corone. Tu su još i građevinske firme, a bogami i drvoprerađivači, koji su nabavljali testove za široku primjenu. Naime treba pošteno reći da su ti testovi imali visokih 50% tačnosti u testiranju na coronu, a isto toliko u slučajevima testiranja na trudnoću kod žena, pa se baciti neće, ni nakon corone.

veliki ventilatorčeki


Iako je zamisao redakcije bio, da se ne ograničavamo samo na BiH, zbog objektivnih razloga smo morali. Naši susjedi Hrvatska i Srbija su same sebe isključile iz trke za prvo mjesto. Aleksandar Vučić je proglasio tajnom koliko i po kojoj cijeni su vršene nabavke respiratora u RS. “NIKO da me nije pitao koliko sam nabavio respiratora. Nabavio sam na crno i opet ću,” grmio je nedavno sa govornice na press konferenciji. Pretpostavlja se da je “nabavio” oko 2500 ventilatora, ali se dosjetio, pa svakom građaninu uplatio 100 eurića, pa kod njih “mirna Bosna”. “Krade al i nama dade.” Kod nas nije mirna Bosna, a ni Hercegovina, jer “naši kradu al nama ne dadu.” Toliko o RS, a Hrvatska, članica EU, uhapsila je državnu tajnicu Ministarstva Uprave i još par prijateljica, za bijednih 45 tisućica eurića. I to mi je nešto. Istina da je ona “muvala” one ogromne ventilatore koji prave struju, ali ako ćemo pošteno, nisu ni mobilni, a ni njeni nisu upotrebljivi za borbu protiv corone, ko ni naši. Vala bi naši bizmismeni, na onolikim “ventilatorčekima”, uzeli makar, 100 miliončića km., ali nisu oni mi. Sitne su to duše. Ne mogu s nama nikako.

“Šampioni, šampioni, ole, ole, ole..”

Vukale Vukalić

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here