VUČIĆEVI MEDIJI GRME: “Izetbegović i Zapad ruše RS zbog ulaska BiH u NATO savez”!

Inicijativa Bakira Izetbegovića lidera Stranke demokratske akcije, za promjenom imena Republike Srpske “posredna je poruka nekih zapadnih centara moći rukovodstvu Srpske da olabavi’ svoje veze sa Srbijom i Rusijom, prihvati ulazak BiH u NATO i prizna Kosovo”, pišu beogradske Večernje novosti pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

-NATO se osvećuje Miloradu Dodiku, koji trenutno predsjedava Predsjedništvom BIH jer smatra da NATO nije neutralan i da je članstvo BiH u toj organizaciji za njega neprihvatljivo. Bio je to dovoljan razlog da, kako piše srpski ‘Alo!’, ‘stranci udare i pokušaju uništiti Republiku Srpsku’.

Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BIH, kaže da iza najnovijeg udara na RS stoje isti ljudi koji su mjesecima pokušavali da je destabiliziraju organizirajući proteste.

“Sve ovo dolazi iz istih zapadnih centara moći. Gotovo devet mjeseci održavale su se demonstracije, prije toga imali smo napade na MUP da je paravojna formacija. Imamo sada i nemogućnost formiranja vlasti na nivou BIH, vidimo da se, iako su od izbora prošla gotovo četiri mjeseca, Savjet ministara još nije formirao i Republiku Srpsku otvoreno ucjenjuju ulaskom u NATO. Ako mi prihvatimo ulazak u NATO, biće formirana nova vlast, u skladu s rezultatima izbora 7. oktobra. To je jasna ucjena. I sada imamo najnoviji pritisak, da će pokušati promijeniti ime Republike Srpske na sudu. Problem bošnjačke elite je to što su im glavni partneri stranci, a ne Srbi s kojima žive”, objašnjava Perišić.

U istom tonu beogradske Večernje novosti pišu kako bi “eventualna promjena naziva značila mnogo više od pukog preimenovanja jednog od dva konstitutivna entiteta”, već bi “izazvalo domino efekat promjena Ustava BiH, praktično urušilo Dejtonski sporazum i poništilo sve što su Srbi njime dobili”.

– Drugim riječima, promjena naziva značila bi kraj RS – ističu Novosti

List podsjeća da se ovo dešava samo nekoliko dana poslije posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Beogradu i njegovog susreta s Miloradom Dodikom, bivšim predsjednikom RS i aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Novosti prenose i zaključke sa sastanka Dodika i lidera svih srpskih stranaka u parlamentima RS i BiH, u kojima se ističe da je ova apelacija SDA Ustavnom sudu BiH “antisrpsko, antiustavno i antidejtonsko djelovanje”.

Novosti podsjećaju da je Bakir Izetbegović ponovio da ne odustaje od zahtjeva da se u ime entiteta RS unesu i Bošnjaci i Hrvati, i dao rok od šest mjeseci da se to učini ili će podnijeti inicijativu Ustavnom sudu BiH.

Poučeni ranijim iskustvom, kada je isti sud proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara – Dana RS, politički lideri u Banjoj Luci odbacuju bilo kakve ultimatume, jer je Izetbegović “ostavio” Srpskoj šest mjeseci, da se popravi položaj Bošnjaka u RS, ili će se obratiti Ustavnom sudu.

Novosti pišu da za čitavu “igranku” oko imena RS Izetbegović ima podršku zapadnih sila i članica NATO, koji žele BiH u vojnom savezu “kako bi kontrolisali cijeli region. A to bi im bio i mehanizam za dodatan pritisak na Srbiju, koja nije članica NATO.”

– Bakir je svjestan toga da ima pet glasova u Ustavnom sudu BiH: troje stranaca i dvoje sudija Bošnjaka, koji bi u svakom trenutku podržali inicijativu ako se ona pojavi pred sudom. Po dvoje sudija, iz reda srpskog i hrvatskog naroda, sigurno bi bili protiv mijenjanja imena RS. Ali stranci su tas na vagi Bošnjaka – kažu sagovornici “Novosti” iz diplomatskih i pravnih krugova.

Novosti citiraju izjavu Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koji je povodom namjere Stranke demokratske akcije da pred Ustavnim sudom BiH pokrene pravnu proceduru kojom će se ocijeniti ustavnost naziva entiteta Republika Srpska rekao da je “savršen trenutak” da se to uradi, dodajući da je taj naziv “diskriminatoran” za građane nesrpske nacionalnosti.

On je rekao da je inicijativa opravdana i utemeljena na činjenicama, te da od nje ne treba praviti veliku političku priču jer će se time zasjeniti njena suština.

Zvizdić je konstatovao da stanovnici nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu čekaju godinama da se ostvari ravnopravnost građana onako kako nalaže Dejtonski mirovni sporazum.

(NOPASARAN/Preneseno/S.B.)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here