Zaraženi srpski funkcioneri slavili izbornu pobjedu SNS

U Srbiji i dalje raste broj novooboljelih od koronavirusa, a tokom dana potvrđeno je da je među zaraženima i nekoliko državnih funkcionera. Svi zaraženi, prije samo šest dana, u prostorijama Srpske napredne slavili su izbornu pobjedu ne pridržavajući se mjera zaštite.

Nakon testiranja, na Covid-19 pozitivan je ministar odbrane Srbije – Aleksandar Vulin, predsjednica Skupštine Srbije – Maja Gojković, za koju je ranije rečeno da ima upalu pluća, ali i Marko Đurić. Među zaraženima je i predsjednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, koji je rekao da nema siptome i da je za prisustvo virusa saznao slučajno – testirajući se zbog službenog puta u Crnu Goru.

Novinari, snimatelji, fotoreporteri – u prepunom izbornom štabu Srpske napredne stranke samo za ovu grupu ljudi važilo je pravilo da su zaštitne maske obavezne. Za sve ostale – državne, stranačke funkcionere i goste na slavlju naprednjaka – to nije bio slučaj.

Ni punih sedam dana nije prošlo od zagrljaja, već je odjeknula vijest da je ministar odbrane Aleksandar Vulin pozitivan na koronvirus. Iz Ministarstva odbrane, u zvaničnom saopštenju, kažu: Covid-19 prvo je potvrđen kod jednog od državnih sekretara, a potom i kod Aleksandra Vulina.

“Ministar odbrane se osjeća dobro i pošto nema nikakvih simpotoma infekcije Covid-19 nalazi se u samoizolaciji. Ministar Vulin nastavlja sa redovnim obavljanjem dužnosti ministra odbrane pridržavajući se svih propisanih mjera tokom samoizolacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Među slavljenicima, međutim, nije jedini. I predsjednica Skupštine Maja Gojković pozitivna je na virus Covid-19, ali i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju – Marko Đurić. Maja Gojković na bolničkom je liječenju i – prema navodima iz njenog kabineta – prima neophodnu terapiju. 

Bez distance, izborne rezultate slavili su kao da epidemija ne postoji. Svi tik do predsjednika Srbije i lidera naprednjaka, za koga se sada postavlja pitanje: da li mu je zdravstveno stanje ugroženo?

 “Nikakva sramota nije biti zaražen i ukoliko se desi bilo kakva promjena u zdravstvenom stanju predsjednika bićete obaviješteni, kako vi, tako i ostali mediji”, navela je savjetnica za medije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Suzana Vasiljević.

Iako je država dala zeleno svjetlo za masovna okupljanja, utakmice i izbore, koji su za vrijeme epidemije bili jedini izbori održani u Evropi, ministar zdravlja kritike upućuje građanima. Upozorava: mjere će ponovo biti uvedene tamo gdje se “preporuke ne poštuju”.

“Ako nas tjerate, ako se ne pridržavate onoga, mi smo prinuđeni da spašavamo vaše živote i vaše zdravlje uvođenjem mjera, jer vi sami – vašom odgovornošću niste to uradili. I zamolio bih sve da ne idemo toliko daleko da tražimo odgovornost nekog drugoga nego da krenemo od sebe – da li smo mi ispoštovali te mjere? Ljudi, nije sramota nositi masku. Apsolutno nije sramota. I ne pozdraviti se, ne poljubiti se sa nekim, nego sa pristojne razdaljine popričati i preskočiti te stvari”, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izbori – kao potencijalna epidemiološka bomba – nisu preskočeni, a član Kriznog štaba Predrag Kon za televiziju Prva tvrdi da je “postojao pritisak da se održe”, u kontekstu da život mora da se odvija normalno. Bili su, dodaje Kon, održani na “odgovarajući način”.

“Ovdje je ugroženo povjerenje, a kada je ugroženo povjerenje, ne možemo da radimo više. Potpuno se zablokira dalja komunikacija. Prema tome, svi smo mi znali šta smo, ko smo, i šta radimo. Ja ne mogu lično sebe da pravdam niti hoću da se pravdam uopšte. Procjena je bila takva da su izbori mogli da prođu čim je tako odlučeno, tu više vraćanja na tu temu. To je kontraproduktivno. A ovo izbori – da smo žrtvovali živote, kao medicinski dio Kriznog štaba, to je jednostavno teška neistina. Toliki rad i sada po svaku cijenu da se pokaže da je to bilo politički… Pa ovo je bio državni tim – to je jasno”, smatra Kon.

A prvi čovjek države, Aleksandar Vučić, odmah nakon izborne noći i slavlja u štabu Srpske napredne stranke otputovao je u Moskvu, gdje se sastao sa predsjednikom Rusije – Vladimirom Putinom. Nakon ruske prijestolnice odletio je Vučić za Brisel, na razgovor sa predsjednikom Evropskog savjeta – Šarlom Mišelom, a potom i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom Fon der Lajen. Diplomatija – uprkos epidemiji – nije bila na čekanju, piše Face.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here